poniedziałek, 22 lipca 2013

Czym jest gluten i dlaczego go nie jem?

Nabiał i gluten –cz. 2

Gluten

„Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.”

Styczeń 2013, po 3 miesiącach złego samopoczucia po przebytym zakażeniu helicobacterem, odstawiłam gluten. Po wielu latach jedzenia chleba codziennie było mi bardzo ciężko. Czytając więcej i więcej nt. glutenu, okazywało się, że jest on (oprócz typowych, mącznych produktów jak makaron czy ciastka) dodawany do napojów, sosów, wędlin, majonezów, przypraw, kaw, herbat aromatyzownych, zapobiega sklejaniu się suszonych owoców, zagęszcza gotowe produkty, a także stosowany jest jako przenośnik smaku. Znajduję się także w wysokich ilościach np. w piwie.


Z czasem zrezygnowałam ze wszystkiego, co może zawierać gluten. 

Praktycznie wszystkie objawy ustąpiły, wreszcie poczułam wielką ulgę. Z powodu nietolerancji czułam się wiecznie zmęczona, miałam problemy żołądkowe i niedobory witamin, a także stany zapalne w żołądku i jelitach, których wcześniej nie odczuwałam. 


„Dlaczego jesteśmy tak wrażliwi na podstawowy składnik naszej diety?
Najważniejszy powód to brak genetycznej adaptacji do traw, a zwłaszcza do glutenu, w naszej diecie. Pszenica została sprowadzona do Europy w średniowieczu i 30 procent ludzi pochodzenia europejskiego jest nosicielami genu celiakii (HLA DQ2 lub HLA DQ8), który zwiększa podatność na problemy zdrowotne wynikające ze spożywania glutenu. Amerykańskie odmiany pszenicy używane powszechnie w Europie zawierają znacznie więcej glutenu  niż odmiany tradycyjnie.”

 Jestem w trakcie diagnozowania celiakii (choroby autoimmunologicznej, przy której nasz system odpornościowy wytwarza przeciwciała w wypadku zjedzenia glutenu, a że mam już Hashimoto i Gravesa, również choroby autoimmunologiczne to jest to tym bardziej prawdopodobne)– bez względu na wynik testu, do glutenu nigdy nie wrócę (moje objawy po zjedzeniu glutenu są w 100% zgodne z podawanymi na wszelkich stronach) Tym bardziej, że taki test z krwi wykrywa tylko dwa przeciwciała, przeciwko: alfa-gliadynie i transglutaminazie 2. Możemy także wytwarzać przeciwciała przeciwko np. beta, gamma czy omega gliadynie lub transglutaminazie 3 czy 6.

Edit, 2014: po gastroskopii i wycinku z dwunastnicy okazało się, że na szczęście nie mam celiakii

Gluten szkodzi. Nawet jeśli wydaje Ci się, że nie, to uwierz mi, szkodzi. Odstaw na 2 tygodnie i sprawdź różnicę. To najlepszy test.



Objawy nietolerancji: ból brzucha, wysypka, egzema, bóle głowy, uczucie ciągłego zmęczenia, splątanie, biegunka, wzdęcia, zaparcia, anemia, drętwienie bolesność kończyn, osłabienie/omdlenia, pieczenie w przełyku, nudności i wymioty, uczucie przelewania w jelitach. Niby ogólne, ale może chciałabyś się części z nich pozbyć?

Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba, to doceń kasze. Np. jaglaną czy gryczaną. Albo biały ryż. Można dodać mleka roślinnego, np. kokosowego czy migdałowego (wiem, że są drogie, dlatego zrób je sam: jak zrobić mleko w domu?) i jakieś orzechy, ziarna słonecznika, pestki dyni, suszone lub surowe owoce. 

Na wytrawnie można zjeść z papryką, pomidorem, czy innymi warzywami, kawałkami mięsa, tuńczyk z puszki ewentualnie… czy też indyk i dużo przypraw (świeżych lub suszonych), jak bazylia czy oregano, można dodać również koncentratu pomidorowego i trochę masła ghee, a także czosnek czy cebulę.

Dobrym pomysłem jest też omlet, z jaj od kur z wolnego wybiegu lub eko z dodatkami jak wyżej, tortille czy placki na mące bezglutenowej o której już za chwilę.



Bezglutenowe przepisy znajdziecie bez problemu: np. u:
i na:
a także: menu bez glutenu

Można zrobić bezglutenowy chleb, ciastka, torty, pizze, makarony. Dosłownie wszystko, co istnieje w wersji glutenowej. Może jest trochę trudniej (wszystkich półproduktów nie kupicie w żabce czy biedronce, ale w każdym większym supermarkecie już tak), ale robicie to dla siebie.

Czym zastąpić tradycyjną mąkę? (mąka pszenna, żytnia, razowa zakazana)
Oprócz tego, że biała mąka to praktycznie sam gluten, to jeszcze przez to, że jest produktem rafinowanym  jest pozbawiona witamin i soli mineralnych. W skład ziarna zbóż wchodzi skrobia i otoczka, która jest usuwana w przypadku białej mąki. Witaminy i sole mineralne znajdujące się w otoczce umożliwiają rozkład i przyswojenie przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii.



Polecam zakup młynka do kawy i produkcję własnych mąk. (Mielimy ryż bądź np. kaszę jaglaną i używany do ciast, naleśników, placków)








sources&more info
50 shades of gluten


3 komentarze

  1. piwo bezglutenowe śmiało można znaleźć w sklepach - np., green mill. : -) Jeśli chodzi o paprykę czy pomidory - są to warzywa psiankowate. Jeśli jesteś zainteresowana zdrowym sposobem odżywiania, to poczytaj trochę więcej o tym w Internecie. Jeśli chodzi o kaszę jaglaną - nie jest ona do końca polecana przy diecie bezglutenowej jak i przy Hashimoto, o wiele lepiej jeść kaszę gryczaną. Mleko - najlepsze jest ryżowe, bo przy Hashimoto - ani sojowe, ani te od krowy nie jest dobre. Prawdą jest że jedzenie bezglutenowe nie jest dostępne w mniejszych osiedlowych sklepikach, ale jest wiele stron internetowych oferujących żywność bezglutenową, niestety - nie jest ona zbyt tania i jeśli ktoś nie jest zmuszony pozbyć się glutenu przez wykrytą chorobę, to na ogół po takie produkty nie sięga. Na pewno jest to dużo zdrowsza dieta i osobiście o wiele lepiej się czuję gdy jem w ten sposób. Pozdrawiam - i zachęcam do pisania kolejnych postów na tego typu tematy, wciąż za mało informacji w necie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Green mill to nie piwo, a cydr, a cydry ostatnio wszędzie widuje, ale prawda- dobry zamiennik piwa ;) Piwo bezglutenowe jest trudno dostać, rzadko pojawia się w auchan- Estrella. Wiem, co to są warzywa psiankowate i wiem, że powinnam je na jakiś czas odstawić i przeprowadzić dietę eliminacyjną ze względu na Hashimoto, czytałam już nt. dosyć dużo ;) Kasze jak i ryż to zboża, można chyba wywnioskować z mojego bloga, że jestem na paleo, także żadnych zbóż nie jem ;) Mleka ryżowego i innych przetworów również, mleko jeśli już to kokosowe, ew. inne roślinne. Jedzenie bezglutenowe jest wszędzie - owoce, warzywa, mięso, jaja, orzechy, nasiona. Kupne bezglutenowe produkty to zwykle żywność gorszej jakości i znacznie przetworzona, np. firma Balviten i Bezgluten - nie polecam. W dodatku te ceny... i nie, nie jest zdrowsza. Zdrowe to są jajka od zdrowej kury, mięso od zdrowgo kurczaka czy warzywa z własnego ogródka, niestety z braku możlwiości lepiej je zastąpić tymi z supermarketu czy targu, zamiast kupować coś, bo pisze "bezglutenowe".

      Usuń

TOP