wtorek, 1 października 2013

Jak zrobić muffinki w wersji paleo?

  Przyglądając się składnikom dozwolonym na diecie paleo, mamy wrażenie, że poza warzywami i owocami z mięsem nie mamy co jeść, że dieta jest monotonna i mało urozmaicona, a wchodząc do pierwszego lepszego sklepu okazuje się, że 80% asortymentu nie jest dla nas. 

  Myślę, że na diecie paleo możemy stworzyć wszystko, co tylko zapragniemy, dorównać wszystkim sztucznym i wzmocnionym smakom, sama lubię tworzyć, więc nie jest to dla mnie problem. Jesli wam brakuje pomysłów polecam poszukanie w internecie gotowych przepisów.

Postanowiłam jednak stworzyć ogólną listę, co czym zastąpić, tak, żeby było zdrowo:

Cukier -  stewia, ksylitol, suszone daktyle, banany, miód naturalny niepasteryzowany, sok z winogron

Sól  kuchenna – sól himalajska, morska

Jajka – siemię lniane ugotowane na klej, ale to wyjątkowo- jajka są dozwolone przy paleo

Mąka – zrób ją sam: mąka kokosowa lub z żołędzi,  kasztanów, różnych orzechów


Ryż – starty kalafior


Ser z mleka– ser z migdałów przepis!


Makaron – paski cukini


Mleko krowie- mleko kokosowe, migdałowe, z nerkowców, z orzechów włoskich – najlepiej zrobić samemu bo wychodzi dużo taniej

Kakao – karob – kakao też ewentualnie może zostać

Chipsy– chipsy z buraka, cukinii, selera, cukinii

Frytki – frytki z selera, kalarepy, cukinii


Proszek do pieczenia – soda oczyszczona, chyba, że mamy proszek dobrej jakości

Olej roślinny – smalec, masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek extra virgin

Kanapki – frittaty, chlebki z kalafiora/brokuła, muffiny paleo, placki z mąki paleo

Przyprawa do grilla/do mięsa/do ryby/ do sałatki greckiej i inne gotowe mieszanki– ocet jabłkowy i winny, oliwa z oliwek, oregano, tymianek, bazylia, pieprz Cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek, kurkuma, kolendra, suszone warzywa, świeży czosnek, cebula, koperek, szczypiorek, mięta i wiele innych

Sosy - zblendowane warzywa z przyprawami np. zblendowany podgotowany kalafior z czosnkiem i ziołami -> sos czosnkowy, zblendowany kalafior z koncentratem pomidorowym, ziołami, cebulą/czosnkiem - sos pomidorowy

Przykład:

Klasyczny przepis na muffiny:
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 jajka
100 g roztopionego masła/margaryny/ oleju
2/3-3/4 szkl. cukru białego cała szkl. brązowego
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne dodatki – posypka, czekolada, dżem

Zamieniamy na:
1 szklanka mąki kokosowej (lub innej paleo – np.  orzechów włoskich, z kasztanów, żołędzi, migdałów)
1 szklanka mąki z żołędzi (lub innej paleo)
1 szklanka mleka kokosowego/orzechowego
2 jajka bym zostawiła, jeśli ktoś nie chce, może dać ¾ szklanki „kleju” z siemienia
100g masła ghee/ zwykłego 82% osełka lub czystego smalcu (taki smalec naprawdę nadaje się do ciast!)
1-2 łyżeczki sody oczyszczonej



Dodatki do wyboru: karob, kakao, dowolne orzechy, świeże lub suszone owoce- np. banany, żurawina, daktyle, wiórki kokosowe, suszone figi, rodzynki, masło/ krem kokosowy na wierzch, masło orzechowe, krem z karobu lub kakao, domowy dżem/ mus z owoców
I mamy zdrowe, paleo muffiny ;)

Podobnie zamieniając składniki możemy zrobić naleśniki, placki, ciasta, ciastka i co tylko chcemy w wersji paleo.

Jeśli rzadko mamy okazję robić zakupy przez internet czy w sklepach z ekologiczną żywnością, możemy zaopatrywać się w popularnych sklepach jak biedronka, żabka czy tesco.

Znajdziemy tam:
smalec (można go przetopić z czosnkiem, cebulą i przyprawami, aby był smaczny)
masło 82% lub klarowane z mlekovity
warzywa - a z warzyw można zrobić, sałatki, surówki, chipsy, frytki, zapiekanki
owoce - z owoców można zrobić musy, soki, sorbety mrożone
przyprawy- zioła
mięso z indyka, filety z ryby, krewetki, wątróbka, kości na rosół - na stoiskach mięsnych
wiórki kokosowe bez siarki (nie wszędzie, są np. w lewiatanie, lidlu, tesco)
daktyle
orzechy bez siarki (nie wszędzie, są np. w lewiatanie czy lidlu)

Z samych wiórków można zrobić krem poprzez zmiksowanie w młynku do kawy, mleko kokosowe poprzez wymoczenie w wodzie, czy mąkę poprzez wysuszenie i zblendowanie wiórek pozostałych po mleku kokosowym. 

P.S. Polecam drogerie Rossmann, ekologiczną serię Ener bio - dużo ciekawych produktów:
m. in. ocet jabłkowy, suszone pomidory, mleko kokosowe, masło orzechowe, pesto, pasztet, smalec wegański, suszone owoce, orzechy - wszystko w wersji eko i w przystępnych cenach

4 komentarze

  1. Super post, jak się chce to można wszystko zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jestem ciekawa tych frytek :) Uwielbiam a teraz bardzo mi się chce

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny blog :-) Ciekawi mnie skąd masz informację, że ten rafinowany olej KTC jest równie wartościowy co nierafinowany? Przyznam, że wolałabym taki kupować, bo czasami przeszkadza mi zapach kokosa w niektórych potrawach oraz byłaby to dla mnie duża oszczędność :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! : ) Olej rafinowany nie jest równie wartościowy, ale nie jest też bezwartościowy, wiadomo, że nierafinowany najlepszy, bo jest tłoczony na zimno, a wysoka temperatura zabija mnóstwo wartości odżywczych (witaminy, minerały). Jednak rafinowany olej kokosowy ma wciąż działanie nawilżające, bakteriobójcze i antygrzybiczne dzięki kwasowi laurynowemu - zawiera go ok 50%.

      Usuń

TOP