piątek, 31 stycznia 2014

Domowe żelki


Bez cukru, barwników i aromatów.

Najlepiej użyć domowego soku.

Składniki:
-100% sok owocowy - użyłam jabłkowego, niestety z supermarketu (niestety, bo może, a nawet dosyć często zawiera dodatkowy cukier -producent nie musi podawać informacji o dodanym cukrze, jeśli jest go mnie niż łyżka na litr)
-żelatyna

Przygotowanie:
Można dodać do soku żelatynę rozpuszczoną w wodzie, jednak jest to bardziej czasochłonne- żelatyna trudno się rozpuszcza. Ja po porstu zagotowuję sok i dodaję żelatynę, ok 4 łyżki na 1,5 szklanki soku, czyli dosyć dużo - tak aby żelki były zwarte - i energicznie mieszam.

Następnie przelewam sok z żelatyną do foremek na kostki lodu i wstawiam do lodówki. Po 2 godzinach moje żelki były gotowe.

Nie wiem dlaczego żelki tam trudno "wychodziły" z foremek :< przez co nie są zbyt kształtne, musiałam podważać je widelcem...

(do zdjęć i tak wybrałam te najbardziej reprezentatywne...)



Dlaczego domowe żelki są zdrowe? (a także galaretka i inne wyroby z żelatyny)
nie te sklepowe! zawierają pełno sztucznych dodatków!

Zalety żelatyny
(najlepiej użyć wołowej, niestety nie wiem gdzie można ją dostać)

-świetne źródło kolagenu
-źródło cennych aminokwasów, m.in. glicyny i proliny, których często jemy za mało, występują naturalnie w kościach zwierzęcych i innych organach, które zwyke spożywamy rzadko
-wzmacnia układ odpornościowy 
-poprawia stan układu trawiennego, żelatyna łączy się z wodą i pomaga kawałkom jedzenia w wędrówce przez długi układ trawienny
-poprawia stan skóry, włosów i paznokci
-pomaga w chorych stawach


ponadto: żelki czy galaretka są tanie, łatwe w przygotowaniu i smaczne ; )



6 komentarzy

  1. Świetny pomysł na domowe słoodkości ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam żelki ale ze względu na ich skład już dawno je odstawiłam, ale przyznam, że z rzeczy "odstawionych" najbardziej tęsknie właśnie za żelkami więc na 100% wypróbuję Twój przepis:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super jest Twój blog, właśnie czegoś takiego szukałem. Mam nadzieję, że nie będziesz robić problemów z tego powodu, że dodam Cię do mojej listy blogów, na których się wzoruję. Czekam na następne, ciekawe wpisy, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. trudno wychodzą z plastikowych pojemników do lodu, ale są takie specjalne, bardziej giętkie

    OdpowiedzUsuń

TOP