sobota, 4 stycznia 2014

Pasta pomidorowa


   Prosta i łatwa w przygotowaniu i na pewno tańsza od tych dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością, przed którymi zawsze się powstrzymywałam, żeby nie kupić.

Potrzebowałam czegoś do posmarowania gofrów z mąki lnianej lub z żołędzi i inspirując się różnymi przepisami począwszy od pesto po domowy ketchup, w rezultacie powstało coś takiego: kremowe, pomidorowe, sycące - idealnie!:







Składniki:
-koncentrat pomidorowy -bez dodatków
-ziarna słonecznika, łuskane
-dowolne przyprawy, u mnie: papryka słodka, sól himalajska, papryka chilli, bazylia, tymianek
-masło ghee

Ziarna słonecznika mielimy na gładką masę, mieszamy w proporcjach 1:1 z koncentratem, dodajemy przyprawy i masło - ok 3 łyżki. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, możemy dodać 100% soku pomidorowego lub duszonych i zmiksowanych warzyw : )

Przekładamy do słoiczka:





2 komentarze

  1. Świetna pasta, bardzoooo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z psiankowatymi? Pomodory, papryka? Wolno je jeść na protokole mając hashimoto?

    OdpowiedzUsuń

TOP