środa, 16 kwietnia 2014

Ciastka z kremem (AIP)



Nareszcie kupiłam mąkę kokosową. Mam na nią 1000 pomysłów, począwszy od gofrów, ciastek, naleśników, kończąc na tortilli, pizzy i plackach.
400g kupiłam za 15zł w sklepie ze zdrową żywnością, w którym spędziłam chyba z 40 min - jeśli kiedyś będziecie szukali dla mnie prezentu, wiecie, gdzie macie się udać ;)

Na próbę zrobiłam ciastka, bardzo proste, wzorowałam się tym przepisem, zmieniając mąki, rezygnując z jajka (daktyle mają i tak działanie "sklejające") ponieważ jestem na protokole autoimmunologicznym i dodajac wody.

Składniki:
-1,5 szklanki mąki kokosowej
-masło ghee lub olej kokosowy (ok 2 płaskie łyżki)
 -200g daktyli
-ok. szklanka wody
-*sól

krem:
-płatki lub wiórki kokosowe 150g
-banan
-łyżeczka soku z cytryny

*z przepisu wychodzi blacha ciastek

Przygotowanie:
W misce wymieszałam mąke kokosową i masło, dodałam szczyptę soli himalajskiej. Do osobnego garnka wrzuciłam daktyle i zalałam szklanką wody, zagotuwujac. Gdy daktyle były miękkie zmiksowałam je na gładką masę i dodałam do miski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy stopniowo wody, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Im bardziej gęsta tym bardziej kruche będą nasze ciasteczka.


formujemy ciastka

i pieczemy ok 20 min w 200 stopniach

po upieczeniu

 Jak zrobić krem?
Mielimy w blenderze lub młynku do kawy wiórki lub płatki kokosowe (można kupić w Rossmannie), ja użyłam takich:
na gładki krem

Następnie mieszamy z bananem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli trudno jest taką uzyskać można dodać trochę masła/oleju kokosowego). Smarujemy kremem ciastka:



1 komentarz

  1. Super smakowity artykuł i podejście do tematyki. Polecamy do tej zdrowej żywności równie zdrową yerba mate green. Zapraszamy na blogi http://www.yerbastory.pl, http://www.mategreen.pl

    OdpowiedzUsuń

TOP