wtorek, 8 lipca 2014

Cukinia zapiekana z jajkiem


  Uwielbiam cukinię za jej uniwersalność i łatwość w przygotowaniu z niej posiłków. Nawet kiedy w lodówce same resztki, można wymyślać z niej coś ciekawego,
np.makaron:
grube lub cienkie paski (z użyciem noża lub obieraczki do warzyw):
 Makaron z cukinii można jeść na surowo, można go upiec albo podsmażyć na patelni np. z czosnkiem.





Tym razem zapiekłam cukinię z jajkiem i resztką warzyw:

Składniki:
-cukinia
-dowolne warzywa (użyłam marchewkę, selera, cebulę i czosnek)
-można dorzucić drobno pokrojoną szynkę
-dowolne zioła (sól himalajska, tymianek, kurkuma)
-jeśli jecie, to ser żółty/pleśniowy
-2 rozbełtane jajka
-ewentualnie mąka, ja użyłam łyżkę kokosowej

Umytą cukinię kroimy na pół i wydrążamy za pomocą łyżki środek. Do środka wkładamy warzywa zmieszane z jajkami. Pieczemy w 180 stopniach, aż jajka zetną się.




Wiem, że wydaję się, jakbym użyła sera, ale przysięgam - nie użyłam - to jajka ;D

1 komentarz

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

TOP