sobota, 5 lipca 2014

Nutella!

Nutella to produkt, który zna każdy. 
Aksamitnie gładka przetworzona żywność zamknięta w szklanym słoiku 600g sprzedawanym za 16 zł.



Skład nutelli:
cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), odtłuszczona kakao (7,4%), odtłuszczone mleko w proszku (5%), laktoza, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, aromat


Cukier na pierwszym miejscu. Nic więc dziwnego, że poprawia nam się humor ;) Cukier to narkotyk, uzależnia tak samo. Dlaczego jest legalny? Bo ktoś za to sporo płaci, żeby ciągle był dopuszczony do produkcji. Uzależnieni klienci nałogowo kupują słodycze, producenci zarabiają. Olej roślinny o tłuszczach rafinowanych pisałam [tutaj] i [tutaj]Kakao, niestety przetworzone, czyli pozbawione mikro i makroelementów, to samo dotyczy orzechów laskowych. Wolę nie wiedzieć jak wygląda proces produkcji, ale z pewnością maszyny, który powodują, że nutella jest idealnie puszysta i gładka, mają spore, metalowe ostrza. Zanim orzechy trafią do naszego słoika przejdą przez wiele etapów, podczas których wszystkie dobre składniki ulotnią się. Następnie laktoza- niestety dorośli ludzie praktycznie nie trawią laktozy. O nabiale i laktozie pisałam [tutaj]

Przepisów na domową nutellę nie brakuje. Ja zrobiłam wersję dla siebie, bez kakao, ze względu na możliwą reakcję krzyżową z glutenem, bez cukru i orzechów. Można jeść bezpośrednio łyżeczką, dodać do muffinek, ciastek albo naleśników.




Składniki:
-150g daktyli
-2/3 szklanki wody lub dowolnego mleka np. kokosowego
-2 łyżki masła ghee (ew. zwykłe lub olej kokosowy)
-1 łyżka mąki kokosowej (można pominąć lub użyć orzechowej)
-2-3 łyżki karobu lub kakao, najlepiej surowego

Przygotowanie:
Daktyle gotujemy w 2/3 szklanki wody lub mleka (ok 5 min) do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gotowe! ;)
*Opcjonalnie: dodajemy zmiksowane na krem (masło) orzechy np. migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca.






2 komentarze

  1. Nie znam nikogo kto by nie lubił Nutelli. Sam uwielbiam, ale ograniczam bo muszę :( więęęc z chęcią wypróbuję Twój przepis :) bardzo podobają mi się obrazki i szeroko się do nich uśmiecham :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można taką nutellę przechowywać? :)

    OdpowiedzUsuń

TOP