poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Mini frittaty




  Pierwotnie wpadłam na pomysł wykonania muffinek na wytrawnie, jednak okazało się, że nie mam w domu żadnej paleo mąki. Ostatecznie zalałam pokorojone warzywa roztrzepanymi jajkami.
Mini frittaty to świetny pomysł, jeśli nie wiecie co zabrać ze sobą w podróż czy do pracy, wygodnie się je konsumuje, no i mamy wszystko w jednym- warzywa, jajka, mięso - pełen posiłek :)

Składniki: w zasadzie to dowolne warzywa, byle nie pomidory, ogórki (mają za dużo wody)
u mnie były to:
-zielone oliwki
-marchewka
-cebula
-cukinia
-kilka pieczarek
-ok 5-6 rozbełtanych jaj
-sól himalajska, zioła prowansalskie
-ew. jakaś eko szynka, kawałki pieczonego mięsa, kabanosy
*szczypiorek lub inne świeże zioła na wierzch

Wszystko drobno kroimy (pieczarki, cebula, oliwki) lub trzemy na tarce (marchew, cukinia), zalewamy jajkami, dodajemy przypraw, mieszamy i wylewamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach.






opcjonalnie: posypujemy świeżymi ziołami ;)

1 komentarz

  1. Mniam :) Takie coś i ja bym zjadła. Pomysł genialny :)

    OdpowiedzUsuń

TOP