niedziela, 31 sierpnia 2014

Placki z cukinii




Z pozoru taka nudna cukinia, praktycznie bez smaku, bo w większej części składa się z wody... a jednak można z niej tyle wyczarować, do tej pory zrobiłam już:

muffinki z cukinią
cukiniowy spód do pizzy
cukinie zapiekaną z jajkiem
cukinię faszerowaną
makaron z cukinii 

tym razem czas na placki!

Składniki:
-1 średnia cukinia
-2 jajka
-mąka kokosowa - można użyć innych i stworzyć mieszankę -razem ok 6-8 łyżek
-średnia cebula
-czosnek
-przyprawy: sól himalajska, koperek
-smalec lub masło do smażenia

 placek "in statu nascendi" ;D

Cukinię myjemy, ścieramy na tarce i odsączamy od niej trochę wody- ja robię to z użyciem papierowych ręczników, można użyć gazy. Do startej cukinii dodaję resztę składników i dokładnie mieszam, można je zmiksować. Placki smażyłam po 3-4 minuty z każdej strony na patelni żeliwnej.


6 komentarzy

  1. Wyglądają pysznie! Odmiana bo u mnie tylko ziemniaczane albo 'racuchy;;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki faktycznie wyglądają nieźle (y) Ale ja chciałem zapytać o patelnie żeliwną - jak się sprawuje, czy potrawy nie przywierają jeśli smażymy na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu czy łatwo się rysuje? Szukam ogólnie jakiś fajnych patelni/grillów i zastanawiam się z jakiego materiału kupić.
    Pozdrówki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z początku bardzo się zawiodłam - chciałam kupić coś porządnego, na lata i przede wszystkim nietoksycznego - żeliwo wydawało się być idealne. Zaraz po otrzymaniu przesyłki postanowiłam usmażyć na niej jajka - co nie było dobrym pomysłem, zaczęły przywierać i się trochę wkurzyłam
      . Poczytałam więc w internecie o tych patelniach żeliwnych i okazało się, że trzeba o nie trochę inaczej dbać (a ja jestem leniwa i chciałam ją w końcu komuś oddać, ale się powstrzymałam) i wyrabiają się dopiero z czasem - tak więc myję ją tylko ciepłą wodą (nie można używać płynu do mycia naczyń) i mam do tego osobną gąbkę - zmywa się idealnie, wszystko łatwo schodzi - potem wycieram do sucha- jeśli zostawimy mokrą może rdzewieć (nie można jej też długo pozostawiać brudnej). Do tego trzeba ją smarować często tłuszczem i podgrzewać/piec w piekarniku - bez żadnego jedzenia, po prostu, aby ten tłuszcz wszedł pomiędzy to żeliwo - im częściej to robimy, tym bardziej odporna staje się patelnia. Po 3 tygodniach używania jest już super, mało co przywiera, a jak przywiera, to łatwo odchodzi.

      Podsumowując: jeśli będziesz o nią dbał, to jest świetna i posłuży Ci na baaardzo długo, nawet na całe życie :)

      Usuń
  3. Super przepis :) czegoś takiego szukałam :*

    OdpowiedzUsuń


  4. شركة رش مبيدات بالمدينة المنورة شركة رش مبيدات بالمدينة المنورة
    شركة رش مبيدات بالدمام شركة رش مبيدات بالدمام
    شركة مكافحة الحمام بالمدينة المنورة شركة مكافحة الحمام بالمدينة المنورة

    OdpowiedzUsuń

TOP