piątek, 19 września 2014

Chleb z cukinią



 Zbliża się nowy rok akademicki, a więc czas, w którym muszę jeść poza domem. Niestety średnio za tym przepadam- fajnych miejsc jest na prawdę niewiele. Do tej pory brałam ze sobą suszone owoce, bakalie, świeże owoce, suszone warzywa - ale to tylko przekąski, brakowało mi czegoś porządnego, a do brania ze sobą pieczonego mięsa z zestawem warzyw nie jestem przekonana.

O studenckiej stołówce czy sklepiku nie ma mowy. Rządzą tam zapiekanki, hot dogi,  surówki i sałatki z octem, cukrem, majonezem, musztardą, ketchupem, zupy na kostkach, panierowane kotlety- czyli wszystko maksymalnie przetworzone. A ja potrzebuję witamin, minerałów i enzymów w pożywieniu. Potrzebuję ich, aby skupić się na zajęciach i mieć energię, która nie spadnie gwałtownie po 30 minutach od zjedzenia np. batonika czy kanapki.

Postanowiłam zagłębić się w temat  bezzbożowych chlebów: przedstawiam Wam dzisiaj mój pierwszy w życiu upieczony chleb- oczywiście bez zbóż i nabiału. Jest mokry, delikatny z chrupiącą skórką,a do tego dosyć łatwo się kroi - czego się zupełnie nie spodziewałam. Dzięki cukinii jest lekki, nie powoduje skoku cukru, wyrzutu insuliny,  zachcianki na "jeszcze" i nie uzależnia jak tradycyjne zbożowe pieczywo. Część możemy zamrozić i wyjąć wieczorem, kiedy wiemy, że większość następnego dnia spędzimy poza domem. Wystarczy rano posmarować masłem, położyć awokado, kawałki pieczonego mięsa, ogórka, pomidora, cebuli, można zrobić [domową musztardę], [pastę pomidorową] albo [domowy ketchup], zrobić pastę z łososia albo z tuńczyka, położyć szynkę parmeńską (jest np. w tesco), kozi ser, jeśli tolerujecie... 
No.  Musiałam sobie przypomnieć jak się robi kanapki, bo zapomniałam ;D Ostatni chleb jadłam jakieś 1,5 roku temu.

Składniki:
-6 jajek
-0,5 szklanki masła, użyłam klarowanego, może być olej kokosowy
-2 szklanki tartej cukinii (w chlebach pojawia się także dynia, banan, marchew, burak)
-3/4 szklanki mąki kokosowej (można eksperymentować z innymi np. z nasion konopi, bananową, lnianą)
-0,5 łyżeczki soli, użyłam himalajskiej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, kurkuma i karob -dla koloru




*Chleb paleo można zrobić będąc na protokole autoimmunologicznym - zamiast jajek dajemy 2-3 banany, a jako przyprawy dodajemy np. cukier kokosowy, wiórki, cynamon - jest to chlebek na słodko.


Wykonanie: W osobnej misce mieszamy składniki suche: mąka, sól, przyprawy, w drugiej jajka, masło, cukinię, a następnie wszystko łączymy. Formę do pieczenia (moja była duża (35x12cm) i chlebek wyszedł płaski - nie jest to chleb ani na zakwasie ani na drożdżach, a więc nie rośnie) wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa jest toksyczna, dlatego polecam papier) i wylewamy masę. Wierzch można posypać dodatkowo solą i ziołami.
Chleb piekłam 1h w 180 stopniach.








22 komentarze

  1. Bardzo fajne przepisy :) Dobra kuchnia to podstawa dobrego zdrowia, a że my zajmujemy się zdrowiem to zapraszamy do Nas na konkurs z nagrodami oraz obserwowanie naszego bloga :)

    Link do bloga;
    http://modnystyl2013.blogspot.com/

    Konkurs tutaj:
    http://modnystyl2013.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-super-nagrodami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie kanapki to nuda i zabieram posiłek w pojemniku, co prawda do pracy;-)
    Ale kolega wykładowca mówił mi ze studenci przynoszą sobie takie jedzenie w pojemniku, i jedzą je nawet podczas wykładu. Zareagował jak ktoś otworzył pojemnik z rybami, i poprosił o konsumpcję podczas przerwy po za salą wykladowa;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O to ciekawy przepis, muszę wypróbować !
    Zapraszam do mnie na przepis na fit szarlotkę bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja zabieram sałatki i surówki na uczelnię, albo bakalie. ;)
    dwie szklanki cukinii - już odciśniętej czy takiej luźno wsypanej? chętnie wypróbuję chlebek. :)

    btw, to mój pierwszy komentarz u ciebie, więc powiem tylko, że - dziewczyno, uwielbiam cię. pisz proszę jak najwięcej. :)

    ola
    (nie, wbrew pozorom nie jestem fetyszystką emotikonek :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!! :)

      cukinii nie odciskam :) 2 szklanki startej cukinii luźno wsypanej

      Usuń
  5. Witam, ciekawy blog, dopiero co go znalazłam. Chciałam zapytać, ile taki chlebek można przechowywać? Czy przez kilka dni w chlebaku się nie zepsuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go przechowuję w lodówce :)

      Usuń
    2. Ok, dziękuję za odpowiedź. Wiesz, przeglądałam kilka stron z przepisami paleo i zwykle mnie nie przekonywały dania paleo "udające normalne jedzenie", przypominało mi to dania wegańskie udające mięso. Ale ten jest jednym z nielicznych, które do mnie trafiły i które sobie na pewno zanotuję :) Chyba to zasługa cukinii, no i tego, że mąkę wybrałaś kokosową, a nie z jakichś innych orzechów, które są bardziej problematyczne.
      Tylko nie wiem, czy warto robić z tego podstawę codzienności. Jestem nowa w temacie i bynajmniej nie zamierzam nikogo pouczać, ale miskę z jarzynami i mięsem na obiad to mi się często zdarzało nosić na studia zanim zaczęłam się interesować tematem zdrowego odżywiania, po prostu mama gotowała i brałam. Czasem się ludzie trochę dziwnie patrzyli, cóż, niewiele mi to przeszkadzało. Raczej mi się nie zdarzyło, żeby mi się obiad zepsuł w ciągu dnia. Więc może warto?
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)

      Usuń
  6. Nie wiem skąd wziąć cukinie, można ją czymś zastąpić równie smacznym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy cukinię trzeba posolić i odcisnąć czy używamy jej z "całym sokiem"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie odciskam:) można odcisnąć, wtedy chleb będzie bardziej suchy i będzie bardziej przypominał ten zwykły pszenny i trzeba będzie go raczej czymś posmarować lub coś na niego położyć
      Albo można w ogóle nie dawać cukinii wtedy to w ogóle przypomina zwykły chleb :)

      Usuń
    2. Rzeczywiście teraz doczytałam w komentarzu o nieodciskaniu. :) Od paru godzin nie mogę się oderwać od Twojego bloga, generalnie staram się unikać wszelkich zbóż, a Twoje wpisy to świetna skarbnica wiedzy. :)

      Usuń
  8. Jakas niekonsekwencja, na protokole nir mozna jesc bananow a chleb ma byc z bananem zamiasy jajek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! :) Nie wiem skąd masz takie informacje, ale banany jak najbardziej są dozwolone na AIP, jak wszystkie owoce. Problem leży w ilości spożywanej glukozy i fruktozy, na którą trzeba uważać (lepiej ograniczyć na początku AIP), chociaż jest to kwestia bardzo indywidualna - głównie w zależności od stabilności cukru we krwi, stanu wątroby, jelit, trzustki, nadnerczy czy predyspozycji do candidy. Nie jestem ekspertem, a moje porady nie mogą być traktowane jako porady lekarskie. Pozdrawiam, Anita

      Usuń
  9. Zdecydowałam się upiec chlebek zrobiłam dziś nawet zakupy ale coś przepisy pomieszałam i kupiłam len mielony odtłuszczony zamiast mąki kokosowej. Len mielony odtłuszczony jest w chlebku bananowym czy jeśli użyję go do chleba z cukinii też wyjdzie? i jaką ilość? proszę o odp bo chcę jeszcze dziś ewentualnie jutro piec. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. عملائنا الاعزاء شركة الحورس تقدم خدمات متنوعة فى جميع مدن المملكة العربية السعودية على أعلى جودة وبمستوى عالى من الخبرة و العناية الكاملة بجميع ممتلكات العملاء حيث نوفر لكم جميع مطالبكم وتحقيق اهداف مثالية تفتخر بها امام ضيوفك واصدقائك للابد .
    شركة تنظيف خزانات بمحايل عسير
    شركة تركيب طارد حمام بحائل
    شركة تنظيف مكيفات بحائل
    شركة تسليك مجارى بجازان

    OdpowiedzUsuń

TOP