niedziela, 21 grudnia 2014

Bezglutenowe pierniki. Bez jaj.

Paleo pierniki, bez jajek, bezglutenowe, bez laktozy, bez nabiału. Bez cukru. To z czego? ;D



  Coraz bardziej świątecznie na alpacasquare.

Nie dość, że nie nie jem zbóż, glutenu, nabiału, to zrezygnowałam także z jajek, kakao, kawy, pomidorów, orzechów i wielu innych - tzw. protokół autoimmunologiczny, który zalecany jest przy chorobach z autoagresji jak np. Hashimoto. I co? I wszystko się da. Jeśli się tylko chce.

składniki:
-3 dojrzałe banany
-ok 50 sztuk daktyli - nie mam pojęcia ile to gram ;x
-ekstrakt z wanilii lub świeże ziarenka
[jak zrobić ekstrakt?]
-2 szklanki mąki kokosowej
-1/2 szklanki mąki z topinamburu
-1/2 łyżeczki sody
-1/8 łyżeczki soli himalajskiej
dowolne przyprawy, użyłam:
-4 łyżeczki cynamonu
-3 łyżki kawy z cykorii
-1,5 łyżki sproszkowanego imbiru
-1/2 łyżeczki zmielonych goździków

przygotowanie:


50 daktyli - specjalnie dla was policzyłam! ;D Bo nigdy nie wiem ile czego dokładnie daję...

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę, aż zmiękną. Odcedzamy.
Piekarnik nastawiamy na 150 stopni.
Gdy daktyle będą miękkie, miksujemy dokładnie z bananami.


 banany i daktyle miksujemy w osobnej misce

 Laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem i wydłubujemy "ziarenka".

W drugiej misce mieszamy składniki suche, czyli mąki: kokosowa + z topinamburu (myślę, że można kombinować z innymi), sodę i przyprawy.

 Mąka kokosowa i z topinamburu dostępne są w sklepach z ekologiczną żywnością, a także on-line. Za 0,5 kg zapłacimy ok 10 zł. Kokos- każdy wie, zresztą nie raz pisałam o jego cudownych właściwościach [post na cześć kokosa]. Topinambur to natomiast warzywo, a dokładnie słonecznik bulwiasty. Z jego wysuszonej bulwy produkuje się mąkę. Jest dosyć bogaty pod względem właściwości odżywczych, niestety świeży jest trudno dostępny. Mąka z topinamburu ma lekko orzechowy smak, uwielbiam posypywać nią warzywa z dodatkiem masła klarowanego.


Suche składniki. Jeśli nie jesteście na protokole możecie użyć dowolnych przypraw, gotowych mieszanek do pierników, a także kakao, karobu, dodać mąki orzechowej (z orzechów włoskich, migdałowej), a także lnianej.

Łączymy składniki mokre i suche. Ugniatamy.

Jeśli chcecie mieć ciasto do wałkowania i wycinać xmasowe choinki czy miśki, należy ciasto włożyć na 15 minut do zamrażarki. Nie próbowałam, bo nie chciało mi się czekać, ale jeśli przetestujecie i rzeczywiście tak to działa- dajcie znać!
Ja ulepiłam zwykłe yyy ...kółka:

kółka przed upieczeniem

Pierniki pieczemy ok 20 minut w 150 stopniach.


 po upieczeniu

 i po ugryzieniu
yumm, smakiem serio przypominają pierniki!

Jako "polewy" użyłam kremu kokosowego - wystarczyło go lekko podgrzać, by stał się płynny. W temperaturze pokojowej ma zwykle konsystencję stałą. Jako polewy można tez użyć czekoladowej masy, jednak wtedy pierniki trzeba przechowywać w lodówce:
[czekoladki tradycyjne]
[białe]
[korzenne]

13 komentarzy

  1. pysznie i zdrowo, czego chcieć więcej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa wygląda tak, że natychmiast zjadłabym ją na surowo, na mokro :D raczej większość składników nadaje się też do zjedzenia na surowo, bez konsekwencji bólu brzucha ;) więc i szybkie surowe bez pieczenia pierniczki/pralinki też by można z tego wytworzyć. Kolejny łatwy dla mnie do wykorzystania przepis :) tak jak korzenne czekoladki, ja sprawdzę jakie wyjdą w smaku takie porządnie pikantne pierniczki jak to w starych recepturach toruńskich pierników. Miło mi tu zaglądać.
    Niki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, nie trzeba ich piec, można zjeść na surowo np. przekładając do foremki na kostki lodu/praliny. Wtedy dobrze jest dodać trochę masła klarowanego lub oleju kokosowego do masy, aby w lodówce przybrały konsystencję stałą :) Dziękuję za miłe słowa! :)

      Usuń
  3. Kolejna zaleta paleo- "słodycze" są 10000x smaczniejsze niż te tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedne już za mną (pierwsze w moim zyciu), a jutro będę piekła te wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, że ktoś skorzysta ^^ jutro będzie nowy przepis na pierniki :)

      Usuń

TOP