wtorek, 30 grudnia 2014

Makaron warzywny



   Jedzenie samej marchewki jest nudne. Sam burak też nie wygląda jakoś smakowicie. Ale już taki marchewkowy makaron... z sosem czosnkowym...

    Unikając zbóż, często tęsknimy za makaronem. Czy da się czymś zastąpić pszenny makaron? Hm, warzywa nie zawierają substancji uzależniających - nie zawierają przetworzonych węglowodanów, nigdy więc nie będą smakować podobnie, mają za to wiele witamin i minerałów, są lekkie i nie ma ograniczeń co do ich spożywania- ja jem ich nieograniczoną ilość w ciągu dnia.
Makaron możemy zrobić z wielu warzyw- buraka, marchewki, cukinii, ziemniaka, selera, rzodkwi czy batata.

    Makaron z warzyw wygląda bardzo ciekawie, można tworzyć przeróżne kompozycje sałatek, warzywnych spaghetti, jeść go na surowo, pieczony, gotowany na parze lub też smażony np. z czosnkiem, cebulą i ziołami.


przykładowy przepis na sos do spaghetti znajdziecie [tutaj].

Jak zrobić makaron z warzyw?

Do tej pory robiłam go za pomocą zwykłego obieraka lub noża. Daje rade, ale makaron wychodzi gruby i brzydki. Sorry, makaron.


 makaron zrobiony za pomocą zwykłego "obieraka". Ze skórką. 

   śmieszne płaty cukinii, bez skórki

makaron z cukinii typu "robale obłe" :D

Możemy także użyć spiromatu. To takie super urządzenie, o którym marzę:

wygląda tak i można za jego pomocą z łatwością robić przeróżne rzeczy z warzywami:


paski, talarki, krążki, sprężynki, makaron, plastry - wszystko wychodzi równo, estetycznie i bez zbędnego wysiłku

Niestety w Polsce trudno go dostać, duży wybór jest za to na amazonie czy ebayu. Czasem można trafić na niego w sklepach TK Maxx.

Ok, jak więc zrobić makaron z warzyw przy niewielkim nakładzie pieniędzy i niewielkim wysiłku?

W sklepie typu "wszystko po X zł" kupiłam coś takiego:

Koszt: 1,99 zł, do kupienia również przez internet, pod nazwą "nożyk julienne". Dostępny jest np. na znanym serwisie aukcyjnym. Widziałam takie także w Carrefourze czy Tesco.


 makaron z marchewki

makaron z cukinii 

I w końcu mogę jeść makaron do woli, bez wyrzutów sumienia ;)

P.S. Słyszeliście o makaronie "konjac"? To paleo makaron z alg/wodorostów, który ma 0 kalorii, do kupienia np. w sklepach Alma, sklepach ze zdrową żywnością, a także [on line]

6 komentarzy

  1. A makaron z topinamburu? Z mąki z topinamburu, bo skoro ten zawiera inulinę, która pochłania wodę, żeluje, zagęszcza, emulguje, no i dzięki temu syci. Szukam w sieci czy ktoś już taki robił, czy w ogóle to możliwe z tej mąki, ale nic nie znalazłam. Jednakże jeśli możliwe są placki z topinamburu na wzór ziemniaczanych i kotleciki, kluseczki, naleśniki to i makaron... :)
    Mój zwykły mały obierak ma te ząbki z drugiej strony, a nie używałam ich, bo jakieś takie mało ostre, sprawdzę czy da się.
    Niki

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz spotykam się z makaronem warzywnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz spotykam się z makaronem warzywnym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anitko nie podałabyś stornki gdzie mogę kupić taką tarkę do warzyw? Szukałam na necie ale nie mogę jej nigdzie znaleźć :( Świetny blog! Ewcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wpisaniu hasła "obieraczka" w serwisie aukcyjnym można ją znaleźć. Widnieje czasem pod nazwą "nożyk Julienne". Jako zbieracz sporych plonów cukinii chyba taką kupię :D

      Usuń
    2. Wygląda smakowicie :-) Tutaj na przykład można kupić: http://www.kuchnianawidelcu.pl/product-pol-562-Skrobak-do-przygotowywania-cienkich-paseczkow-z-marchwi.html

      Usuń

TOP