niedziela, 24 maja 2015

Ciasto bez pieczenia (AIP)



  Nie mam pomysłu na wstęp. Powiem jedno. To ciasto żyje i woła z lodówki "zjedz mnie". Nie zawiera cukru, jajek, glutenu, zbóż i nabiału. Można modyfikować je na różne sposoby, dodając do spodu np. kakao, karob, orzechy, lub mąkę orzechową, a także dodawać różnej mieszanki owoców do wierzchniej warstwy. No i najważniejsze, do jego zrobienia nie potrzebujecie piekarnika. Ciekawi przepisu?

Składniki:

na spód:
-400 g suszonych daktyli
-5 łyżek mąki kokosowej
-2-3 łyżki masła ghee lub oleju kokosowego
I to w zasadzie wystarcza. Jest to przepis podstawowy. Ja jednak dodałam:
-2 łyżki kawy z żołędzi (trzeba uważać z przyprawami)
-łyżeczkę cynamonu
-2 łyżki kawy z cykorii
-nadało to mojemu ciastu korzenny aromat

na masę:
-puszka mleka kokosowego (400ml)
-4-5 łyżek wody (do rozpuszczenia żelatyny)
-1,5 łyżki miodu (lub ksylitolu, stewii, cukru kokosowego)
-1 łyżka żelatyny (aby było wegańskie, można użyć agar agar)
-dowolne owoce, użyłam 2 nektarynek

Potrzebujemy także formy do ciasta, moja ma 22 cm średnicy i 7 cm wysokości.

Przygotowanie:
Spód:
Daktyle zalewamy wodą, tak aby wszystkie były przykryte. Moczymy je w wodzie min 1h. Jeśli nie macie czasu, możecie przyspieszyć ten proces i je zagotować. Nadmiar wody odlewamy np. do szklanki (można zużyć do słodzenia np. kawy czy innych deserów). Daktyle miksujemy, a następnie dodajemy do nich resztę składników (olej lub masło powinny być w postaci płynnej) i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do formy i wstawiamy na 1h do lodówki lub 15-20 min do zamrażarki.


Masa: Mleko przelewamy z puszki do osobnego naczynia (mleko można uprzednio lekko podgrzać, do max 40 stopni, aby miód dobrze się rozpuścił) i dodajemy miód. Intensywnie mieszamy. W osobnym naczyniu zalewamy żelatynę 2 łyżkami wrzątku i również intensywnie mieszamy, a następnie dodajemy zimnej wody. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do mleka. Nektarynki drobno kroimy i dodajemy do mleka.


Spód wyjmujemy z lodówki/zamrażarki i wylewamy na niego mleko z owocami. Wstawiamy do lodówki, aż żelatyna stężeje.
Zostawiam Was ze zdjęciami :)




21 komentarzy

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! Wielce prawdopodobne, że wykorzystam go na swoje urodziny :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czym można zastąpić daktyle? Ich smak jest dla mnie tak samo nie do zaakceptowania jak smak fig a ciasto bym chętnie bym zjadła gdyż kusi to mleko kokosowe z nektarynka :)

      Usuń
  3. Prosty przepis, ciasto śliczne, ale dałabym więcej mąki kokosowej albo mniej daktyli, ponieważ 400g daktyli, to dla mnie za słodkie - będąc już 10 miesięcy na paleo i część na AIP zupełnie oddzwyczaiłam się od slodkości - jeżeli popełniam jakieś ciasto to według standardu przeciętnego zjadacza chleba jest ono niesłodkie, a dla mnie jest słodkie w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dodałam kawy z żołędzi, która jest bardzo gorzka, a także kawę z cykorii i cynamon, które zrównoważyły tą słodycz daktyli, także wszystko zależy od dodatków - ale masz rację, bez tego ciasto może być zbyt słodkie

      Usuń
  4. ciasto idealnie stworzone dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Błagam, wyślij mi kawalek pocztą. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łap! ostatni kawałek mi został ;D

      Usuń
  6. Spód bardzo ciekawy! Z chęcią przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam spód jest pyszny i ciężko go nie podjadać ;D

      Usuń
  7. Uwielbiam daktyle, więc kradnę przepis:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho wygląda mega apetycznie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się znakomicie, warto spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam ciasto i niestety ale cała biała warstwa nie zsiadła się, robiłam dokładnie wg przepisu...spód fakt bardzo słodki

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto rewelacyjne - robiłam już chyba ze 4 razy

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wyszło super,choć zrobiłam je w formie keksowej. Na rodzinnej imprezie smakowało nie tylko żywieniowym freakom;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy wyjdzie jeżeli zrobię z mleczka kokosowego domowej roboty czy lepiej kupić puszkę

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakiej wielkości jest ta forma okrągła ? Wygląda na dość małą..

    OdpowiedzUsuń

TOP