sobota, 9 maja 2015

Ile powinno wynosić TSH?

  W odpowiedzi na jedne z najczęściej zadawanych pytań, stworzyłam pomocniczą tabelkę :)

Jestem jednak zdania, że należy leczyć siebie, a nie nasze wyniki, normy laboratoryjne są jedynie wskazówką, naszym celem powinno być nasze dobre samopoczucie i to nim powinniśmy się kierować. Jedni będę czuć się dobrze z TSH 2, inni z 0,8. Krótkie przypomnienie: podczas analizy badań należy wziąć pod uwagę:

1) TSH - hormon przysadki, nie powinien przekraczać 2,5

2) ft4 i ft3 - wolne hormony wydzielane przez tarczyce, odpowiadają za mnóstwo ważnych reakcji zachodzących w naszym organizmie, najlepiej gdy wynoszą ok 70% normy lub więcej, jeśli wynoszą mniej niż 70%, a my mamy objawy niedoczynności, możemy zadbać [naturalnie o tarczycę] lub wspomóc się [syntetycznym] lub [naturalnym hormonem]

3) nasze samopoczucie! - nawet jeśli nasze ft3 wynosi np. 2,5 przy normach podanych poniżej (medycyna konwencjonalna), a endokrynolog mówi, że nasze wyniki są idealne i odsyła nas do domu - nasz organizm może być w stanie niedoczynności, gdyż taka ilość hormonów we krwi jest dla niego niewystarczająca

*jeśli ft3 znacznie przewyższa poziom ft4, może oznaczać to, że spora część ft4 przekształca się do rt3, czyli odwróconego (reverse) i nieaktywnego t3, dając objawy niedoczynności, w takim wypadku należy zadbać przede wszystkim o nasze jelita i wątrobę

więcej info:
[spis postów o tarczycy]

Powszechne normy w laboratoriach zostały ustalone na podstawie osób zarówno chorych jak i zdrowych, wzięto średnią z ich wyników badań. Niestety, wiele chorych na niedoczynność nie ma o tym pojęcia. Medycyna funkcjonalna na podstawie doświadczeń ludzi chorych, związkiem ich samopoczucia a dawkowaniem leku, ustaliła węższy zakres norm:


badanie
medycyna funkcjonalna
medycyna konwencjonalna
TSH
0.3-2.5
0.1-4.5
T4
6-12
4.5-12
fT4
1-1.5
0.8-1.7
T3
100-180
71-180
fT3
3-4.5
2.1-4.5
rT3
11-23
11-23



28 komentarzy

  1. Witaj, Czy mogę Cię poprosić o interpretację wyniku:
    FT4 20% [ wynik 14, norma (12 - 22)]
    FT3 4.86% [ wynik 3.28, norma (3.1 - 6.8)]
    TSH - 0.073
    Przy braniu: Novothyral ¼ tabl 75 oraz Letrox ½ tabl

    Pozdrawiam
    MagdaP.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podane dane są nieprecyzyjne bo brakuje im jednostek. Laboratoria stosują bardzo różne metody badawcze i podanie samych cyferek czy liczb może wprowadzać w błąd.
    Oczywiście ktoś wprawiony jak Ty poradzi sobie z tym i dla niego to jest oczywiste ale ktoś kto dopiero zaczyna "przygodę" z pracą nad swoja tarczycą może być trochę zagubiony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko który endo bada T3 i T4? :(( Ja mam Hashimoto i wiele razy słyszałam, że przy tej chorobie się tego nie bada, EWENTUALNIE T4 ale to juz jak TSH jest nie w porządku i co? Na własną rękę zrobiłam badania ferrytyny i wyszła straszna anemia która nie pozwala przekształcic sie w pełni T4 w T3 ;/ Ale tego juz nikt nie sprawdza. Ciagle tylko podnoszą dawke euthyroxu nie patrząc na to, czy on sie przekształca w organizmie:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na nasze sugestie slyszymy pytania: "czy pani studiowała medycynę? albo zrobiła specjalizację z endokrynologi? kto więc zna się na zagadnieniu?".
      I z problemami zostajemy sami a lekarz zachwycony bo pozbył się "upierdliwego" pacjenta.

      Usuń
  4. Czy to prawda, że jak zacznie się brać syntetyczny hormon tarczycy to trzeba go brać do końca życia? Cały czas zastanawiam się czy zacząć bo wyniki tarczycy wskazują, że lekko niedomaga (TSH 1,2, FT4 11%, a FT3 17%) a wydaje mi się, że to jest właśnie powód moich problemów z zajściem w ciążę. Jeśli chodzi o samopoczucie to jest ok, jedynie martwi mnie wolniejsza przemiana materii i niska temp. ciała. a może zacząć brać NDT? Co byś poradziła Anitko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zmieniłaś odżywianie?

      Usuń
    2. Jeśli wprowadzamy syntetyczne hormony tarczycy to z czasem nasza tarczyca przestaje produkować własne hormony.
      Ale zażywanie jakichkolwiek leków nie wpływa na przyczynę a ewidentnie masz niskie FT3, FT4 co może powodować, że czujesz się zmęczona.
      Trzeba poszukać przyczyny - odżywianie, niski poziom ferrytyny, żelaza itd. Czasem niewielka zmiana w odżywianiu a wyniki są zdumiewające:-)

      Usuń
    3. Dziękuję za odp. :) Ale generalnie moje odżywianie jest w porządku. Unikam niezdrowej żywności, gluten też jem sporadycznie, jem dużo warzyw, jajek, mięso i tłusty nabiał. Suplementuję wit. C, D + K2, magnez, witaminy z grupy B, jod. Nie wiem co jeszcze mogę zmienić żeby poprawić funkcjonowanie tarczycy. Bo póki co tak jakby nic nie pomagało...

      Usuń
    4. Jeśli w czasie przyjmowania hormonów tarczycy nie straci się tarczycy (bo ma się Hashimoto np.) to z czasem produkcja hormonów wraca do normy. Dziesiątki tysięcy kulturystów, którzy co roku stosują hormony tarczycy w czasie redukcji (czyli gubienia tłuszczu) tego dowodem.

      Usuń
    5. @Anonimowy z 11 maja 2015 17:00
      Dodaj do diety dużo słodkich owoców a do suplementów tak z 200-400 mcg selenu.

      Usuń
    6. Wojtku, a czemu mam dodać słodkie owoce? pierwszy raz słyszę. Jeśli chodzi o selen i cynk to staram się jeść pestki dyni.

      Usuń
    7. Wojtku badania mówią, że 1/4 osób biorąc syntetyczne hormony tarczycy może odzyskać tarczyce. Niestety u reszty bywa różnie, i o tym też piszą naturopaci. I oni też odradzają wprowadzanie syntetyków bez znalezienia przyczyny.

      A przyczyną może być niski poziom kwasu solnego co często powoduje złe trawienie a tym samym niewłaściwe wchłanianie. I często wystarczy wprowadzić hcl (po wykluczeniu że nie ma się wrzodów - https://www.facebook.com/ukryteterapie/posts/1555762227996563 ) i znikają kłopoty. Niski kwas solny powoduje niską ferrytynę co wywołuje poczucie zmęczenia.

      Wykluczyłaś niski poziom HCL?

      Usuń
    8. Po prostu dobrze byłoby ten cały łańcuch pracy tarczycy przerobić to wtedy jest szansa, ze znajdziesz przyczynę. Konwersja T4 w T3 potrzebuje dobrej jakości białko. Kiedyś ograniczyłam czerwone mieso na 2 tygodnie (jadłam ryby, jajka, drób) i w trzecim tygodniu poczułam sie zmęczona. Zrobiłam badania trójki tarczycowej i spadło mi ft3, ft4 i wzrosło TSH.
      Warto tak ten łańcuch przerobić żeby wykluczyć niewłaściwa konwersje.

      Usuń
    9. @Anonimowa z 11 maja 2015 18:40

      Słodkie owoce są źródłem cukru (i witamin). Osoby chore na niedoczynność mają problemy z magazynowaniem cukru w wątrobie, a ten jest potrzebny do konwersji T4 w T3.

      O ile pestki dyni mogą mieć cynk, to o ile jesz pestki z polskich dyń, to te na pewno nie zawierają znaczących ilości selenu. Wynika to z dość prostego powodu - tego selenu w polskich glebach praktycznie nie ma. Selen nie wpływa na wielkość plonów, wiec żaden rolnik nim pól nie nawozi... Żaden oprócz moich klientów to znaczy ;)

      Usuń
    10. Pestki z Chin... to chyba gorzej niż jakby były z Polski... :/ to skąd czerpać selen? orzechy brazylijskie?

      Usuń
  5. Bardzo przydatny post - u mnie się to zgadza - przy TSH ok.3,4 czułam się jak wrak , wpadałam w ataki paniki , źle sypiałam i tyłam . Teraz gdy biorę syntetyczny hormon czuję się o wiele lepiej - pamieć wróciła i chudnę - co nie działo sie przez wiele lat .


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie miałaś niskie FT3?

      Usuń
    2. ft3 miałam wysoki ale prawie ft4 prawie poniżej normy .

      Usuń
  6. Dzisiaj odebrałam wynik tsh i mam 6,7 µIU/ml. Innych wyników nie mam bo mnie internistka skołowała, że jak już mam zdiagnozowane Hashimoto to inne wyniki nie są potrzebne. Wizytę mam prywatnie w następny wtorek bo nfz dopiero w przyszłym roku. Na poniedziałek zaplanowałam wizytę w laboratorium na dodatkowe badania. Wiem, że powinnam zrobić ft4 i pewnie ft3 ale czy coś jeszcze? Ogólnie od tygodnia "pływam", cała się trzęsę i na niczym nie mogę się skupić. W w środek zaliczyłam dzionek na izbie przyjęć pod kroplówką; stwierdzili niedobór potasu i polecili sprawdzić tsh. Sprawdziłam tsh no i dalej macie na początku wpisu. Ogólnie napisałam go od końca :-) Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, Twoje TSH jest zdecydowanie za wysokie, koniecznie sprawdź ft3 i ft4 ;) co do badań to jeszcze B12, ferrytyna, żelazo D25OH. Twoje objawy mogą być spowodowane hormonami tarczycy, ale także niedoborami witamin i minerałów, polecam kąpiele w soli himalajskiej, soli epsom, oliwę magnezową DIY, dobrej jakości kapsułki z magnezem np. country's live i kompleks witamin z grupy B np. jarrow formula (iherb.com) lub now food B-100 (allegro) Anita

      Usuń
    2. Witaj,

      dziękuję za odpowiedź :-)

      Magda

      Usuń
    3. "Dzisiaj odebrałam wynik tsh i mam 6,7 µIU/ml. Innych wyników nie mam bo mnie internistka skołowała, że jak już mam zdiagnozowane Hashimoto to inne wyniki nie są potrzebne"

      Hmmm.. jej są rzeczywiście niepotrzebne, bo jej Twoje zdrowie wisi...

      Usuń
  7. Wkleję dla potomności moje tłumaczenie z Raya Peata:

    "Starzenie, infekcja, trauma, przedłużający się nadmiar kortyzolu, somatostatyny, dopamina albo lewodopa, adrenalina (czasami), amfetamina, kofeina i gorączka mogą czasem obniżyć TSH, niezależnie od informacji zwrotnej wynikającej z poziomu hormonów tarczycy, tworząc sytuację w której TSH zdaje się być normalne lub nawet niskie w sytuacji prawdziwej niedoczynności tarczycy."

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja mam cały czas TSH poniżej 0,1 a hormony ciągle niskie FT4 0% a FT3 ok 33%. Mimo to czuje się całkiem ok - nawet trochę jak w nadczynności. Biorę WP thyroid (7/8 z 2 grain). Nie wiem tylko jak modulować dawkę, czy bardziej koncentrować się na TSH czy na hormonach, bo wyniki nie idą w parze u mnie. Mam ok 56 kg masy ciała i ok 4/5 ml. tarczycy. Ktoś pomoże?

      Usuń
  8. Witam
    Proszę o pomoc w interpretacji moich wyików, bo nie wiem co o tym myśleć;
    TSH 1,5412 (norma 0,35- 4,94)
    FT3 3,78 (norma 1,71-3,71)
    FT4 1,03 (norma 0,7- 1,48)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzien dobry, co jezeli mam wyniki
    Tsh 3.09 (norma 0.27-4.2)
    Ft4 1.26 (norma 0.932-1.71)
    Ft3 3.33 (norma 2.02-4.43)
    Wiek 23 lata, czy tsh musi zawsze wynosic ponizej 2.5? Co teraz?

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć,

    Jesteśmy tu po raz kolejny, aby kupić nerki dla naszych pacjentów i zgodzili się zapłacić dobrą sumę pieniędzy każdemu, kto chce ofiarować nerki, aby je uratować i tak Jeśli jesteś zainteresowany byciem dawcą lub chcesz uratować Życie, musisz napisz do nas e-mail poniżej.

    Jest to okazja, aby być bogatym w porządku, zapewniamy i gwarantujemy 100% bezpieczną transakcję z nami, wszystko odbywa się zgodnie z prawem nakłaniającym dawców nerek.
    Więc marnuj więcej czasu, uprzejmie napisz do nas na irruaspecialisthospital20@gmail.com

    Szpital Specjalistyczny Irrua.

    OdpowiedzUsuń

TOP