wtorek, 9 czerwca 2015

Niedoczynność tarczycy? Spróbuj tego!

35 komentarzy

  1. Co masz na mysli pisząc "zbalansuj poziom estrogenu, progesteronu i testost"?
    Chodzi o wyrównanie ich syntetycznymi hormonami (na recepte?)
    A co jesli ktoś nie chce/nie moze stosować hormonów? może jakieś zioła? suplenenty?
    Dziękuję, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, na pewno nie syntetykami, chyba, że są to skrajne przypadki, kiedy medycyna niekonwencjonalna nie potrafi pomóc, w przeciwnym wypadku istnieją terapie oparte na odpowiedniej diecie (różne modyfikacje diety paleo) i suplementacji (witaminy, minerały, adaptogeny, zioła) pod opieką wykwalifikowanej osoby, niestety w Polsce jest to jeszcze bardzo mało powszechne :( Często jednak zastosowanie się do powyższych punktów pomaga także zbalansować hormony płciowe :) Ważnym aspektem na który trzeba zwrócić uwagę, jeśli chodzi o hormony płciowe u kobiet jest stabilny poziom cukru we krwi.

      Usuń
    2. Estrogen można obniżyć odpowiednią dieta odstawiając na określony czas: czerwone mięso-estrogen, gluten-tarczyca, kawa-nadnercza itd - pisze o tym dr Sara Gottfried, i dokładnie wyjaśnia jak należy to robić, na co zwracać uwagę itd. I ona uważa, że taka dieta wyrównująca hormony jest o wiele ważniejsza niż dieta AiP.

      Usuń
  2. Ja po ostatnim nie wypale z próbą nowego leku mam dosyć teraz jedynie po konsultacji z lekarzem mogę zażywać bo znowu z ląduje w szpitalu przez te różne specyfiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co to za nowy lek? Brałeś go na własną rękę? :)

      Usuń
  3. Witam.Czy na podniesienie ferrytyny dobry bedzie iron complex z now food?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować, ja kiedyś brałam i pomógł :) ale nigdy jakiegoś bardzo niskiego poziomu nie miałam

      Usuń
  4. Hej :) Tak poza tematami tarczycowymi, wyczytałam u Ciebie, że miałaś różne problemy trawienne, na które pomógł Ci kwas solny. Czy mogłabyś tak mniej więcej napisać, jakiego typu to były problemy oraz jak szybko kwas Ci pomógł? Od 3 dni robię sobie rano test z sodą i odbija mi się średnio po 6-7 minutach, więc coś chyba jest nie tak. Moim problemem są głównie rozwolnienia (nie nazwałabym tego do końca biegunką, bo zwykle są to 1-3 wizyty w wc dziennie, ale że tak powiem "brzydkie" wizyty ;) ). Przed przejściem na paleo też miałam różne problemy, ale bardziej była to kwestia częstotliwości (5-7 razy dziennie), natomiast po przejściu na paleo jest pod tym względem dużo lepiej, ale wydaje mi się, że większa ilość warzyw i tłuszczu przyniosła nowe problemy. Z tego co czytałam u MS, może to być kwestia kwasu solnego. Myślisz, że warto spróbować suplementacji?
    Pozdrawiam i dzięki za tego bloga, w ostatnich dniach przeczytałam go od deski do deski :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, moje objawy to: uczucie ciężkości, mdłości, nieregularne wypróżnianie, brak apetytu, wzdęcia... warto spróbować! myślę, że kwas solny może wiele zdziałać :) bardzo mi miło! ^^

      Usuń
    2. O to prawie wszystko się zgadza też u mnie :D Spróbuję :)

      Usuń
    3. A skąd czerpać kwas solny do suplementacji?

      Usuń
    4. do kupienia głównie przez internet, np. Betaine HCl firmy Now Food

      Usuń
  5. Mam jeszcze jedno pytanie: czy znasz może jakąś godną polecenia multiwitaminę? Chciałabym się trochę "posuplementować", ale nie stać mnie na razie na każdą witaminę osobno :( Może wiesz czy jest jakiś preparat, który byłby dobry na początek/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie, kiedyś miałam jedną ulubioną, ale jest już niedostępna :(

      Usuń
    2. No tak właśnie kojarzyłam, że kiedyś o jakiejś pisałaś, szkoda :( A jakieś witaminy z konkretnych grup? B complex itp.? Mają sens? I czy z jakiejś konkretnej firmy byś poleciła? Bo przeglądam iherb i widzę, że trochę tego jest :)

      Usuń
    3. ja brałam takie np. http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-B-Right-100-Veggie-Caps/110 :)

      Usuń
    4. Ja sobie kupiłem B Complex firmy Olimp:
      https://www.megapower.pl/olimp-gold-vit-forte-60-tab-p-5158.html

      Jestw nich trochę "wypełniaczy", ale one mi nie przeszkadzają. W razie czego to są w niej wszystkie z grupy B, czego nie można powiedzieć o wszystkich B Complex...

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. przekaż, aby jak najwięcej ludzi było "uświadomionych"! :)

      Usuń
  7. Hej a jeśli ktoś prawdopodobnie niedoczynności nabawił się przez spore spożywanie antybiotyków, to czy jest sens jeszcze dodatkowo obciążać jelita i brać syntetyczne hormony ? Czy lepiej byłoby się po prostu zaopatrzyć w naturalny hormon ze świńskiej tarczycy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, jasne, że jest sens, jeśli tarczyca jest osłabiona, to trzeba ją wspomóc, jednocześnie dbając o jelita, bo głównie tam zachodzi konwersja hormonów, a jeśli tylko masz możliwość, to zawsze naturalny ekstrakt jest lepszy niż syntetyczny letrox. Po zaleczeniu jelit może okazać się, że hormon jest zbędny, albo dawkę należy zmniejszyć. :)

      Usuń
  8. Dzięki Bogu nie mam problemu z niedoczynnością tarczycy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny dobry post, Anitka :) Też podam dalej, niech ludzie czerpią i czują się jak najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy wpis, ale nie wiem czy warto eksperymentować jeśli ktoś leczy się na tarczycę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze swojego doświadczenia, mogę powiedzieć, że warto.. ale nikogo do niczego nie namawiam, najpierw trzeba jednak zdobyć wiedzę na te temat :)

      Usuń
  11. Jak długo suplementowac selen?

    OdpowiedzUsuń
  12. Do śmierci Anonimowy 28 czerwca 2015 20:32, do śmierci...

    OdpowiedzUsuń
  13. http://www.endokrynologia.net/tarczyca/selen-w-chorobach-tarczycy


    Polecam uważnie przeczytać o suplementacji selenu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Czemu by nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czytając Twojego bloga, wiem, że nic nie wiem...
    Z bardzo złym samopoczuciem poszłam do lekarza, zrobiłam badania, z nimi prywatnie do endo, tam USG tarczycy (niedoczynność, z której mogli by się uczyć studenci, tak p. dr powiedział) , jego żona (endo) pokazała na pesel.. i kazała przyjść za 3 miesiące, bo TSH w normie.... wiem, że już do niej nie pójdę....
    moje wyniki:
    TSH 1.07mlU/ml (0,350-4,150)
    FT4 0,92ng/dl (0,70-1,48)
    FT3 4,25pg/ml (2,77-5.27)
    TPO 67,6IU/ml (0,00-7,99)
    FT4 28.21% [ wynik 0.92, norma (0.7 - 1.48)]
    FT3 59.20% [ wynik 4.25, norma (2.77 - 5.27)]
    Kobieta , 46 lat.. książkowe objawy hashi...

    Zaczęłam suplementy, omega3, żeń szeń, zielona herbata i Aswagandhę na noc... zmieniam dietę, wykluczam gluten i nabiał.
    Czy powinnam zacząć brać już leki, czy jeszcze nie... jak tak to jakie...
    Skąd mam wiedzieć, że idąc do endo , ten będzie dobry, wysłucha i będzie miał w sumie podstawową wiedzę... bo ta co u niej byłam, zatrzymała się na poziomie studiów...
    Zmęczenie, nerwy i to, że spać nie mogę dają mi w kość, to że tyję... to też nie bez znaczenia... bo co trochę nowe i większe rzeczy muszę kupić...
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
    Wioletta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po miesiącu zrobiłam jeszcze raz wyniki...
      Rozszerzyłam o D3 i Fe

      TSH 2.41 (0.35-4.94)
      FT3 3.25 (1.71-3.71)
      FT4 1.19 (0.7-1.48)
      TPO 433,28 (0,0-5,61)
      TG 42,13 (0,0-115)
      Ferrytyna 74.15 (13-150)
      Żelazo 112,7 (37-145)
      D3 36,2 (35-80)
      Wiola

      Usuń
  16. Witam..mam pytanie, czy przy niedoczynności tarczycy mogą pojawić się zaburzenia smaku i,zapachu .mam wszystkie objawy niedoczynności a w ostatnim badaniu Anty TPO wynik wynosi >1300 U/ml.., witamina D25 (0H) 15,6...

    OdpowiedzUsuń

TOP