poniedziałek, 28 września 2015

Newsfeed #4

Co nowego na [Alpacasquare]?


1. Uwielbiam takie infografiki!

 

2. Przepis na: muffiny na podróż w PKP Interncity. -na obiad i kolacje - 2 łyżki mąki koko, 2 łyżki mąki z topinamburu, 2 łyżki mąki z żołędzi, 4 jaja, 1 batat pokrojony w kostkę, przyprawy: sól himalajska i suszony czosnek; 200 stopni, 25 minut; tradycyjnie nie chciało mi się batatów trzeć na tarce i są takie duże "kawały" :D.


3. Chorujesz na niedoczynność tarczycy i wciąż czujesz się źle? Oto kilka pomysłów, co warto sprawdzić, zbadać czy przyjmować, aby poprawić swój komfort życia:

4. Słyszeliście o makaronie, który na 100 g zawiera tylko 6,4 kcal? Pierwszy raz usłyszałam o nim ponad rok temu, ale dopiero kilka dni temu udało mi się na niego trafić, podczas przypadkowych zakupów w Almie (miałam oszczędzać i nic nie kupować, poszłam tyko pooglądać co tam ciekawego mają...a wyszłam z makaron za 8 zł!)
Makaron jest dozwolony na AIP i wystarczy go chwilę podgotować/poddusić czy podsmażyć i jest gotowy do spożycia.
W przeciwieństwie do makaronu np. z cukinii nadaje się do zup np. do rosołu. Pochodzi z Azji, produkowany jest z korzenia rośliny Konnyak, a dokładniej jej błonnika rozpuszczonego w wodzie.

Jedyny minus to cena - w Almie kupiłam go za 7,99 zł.
O innych alternatywach makaronu na diecie paleo napisałam w tym [poście]
Makaron konjac można także zakupić przez internet, np. [tutaj]
Jest przezroczysty. Zjadłam go razem z kabanosami i warzywami.;)


5. I na koniec coś dla tych, co kochają oliwki: 

pasta oliwkowa, cena: 10.99 zł / 320 g

dostępność: Tesco
skład: oliwki Kalamata, woda, sól, oliwa z oliwek Extra Virgin
bez konserwantów, barwników, zbędnych wypełniaczy : )



*Wszystkie przepisy, zdjęcia i inspiracje są na bieżąco dodawane na mój fanpage - Alpacasquare:



3 komentarze

  1. Chcialabym poznac przepis na nalesniki a`la crepes.Czy kiedys zjawi sie przepis wedlug Paleo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpisz w wyszukiwarkę "paleo crepes" na pewno coś się znajdzie :)

      Usuń
  2. Czy ta pasta z oliwek zachowuje wartości? Jest tam na etykiecie wartość odżywcza podana? Bo niestety podgrzewana oliwa e.v. traci korzyści zdrowotne, a tu pasteryzowany wyrób. Nie wiadomo w jakiej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń

TOP