sobota, 12 września 2015

Zioła i przyprawy dozwolone na AIP

  


   Protokół autoimmunologiczny, czyli rygorystyczna wersja diety paleo, zalecana cierpiącym na choroby autoimmunologiczne nakazuje eliminacje wielu przypraw, które mogą stymulować układ odpornościowy- m.in. pieprz, papryczka chilli, papryka słodka, gorczyca, a więc i musztarda, suszone pomidory, ketchup, a także jajka i majonez, do tego curry, wszelkie nasiona, orzechy- to wszystko jest wykluczone. Jak tu jeść smacznie i różnorodnie?
Pozostaje jednak nie taka znowu skromna lista, przypraw i ziół, których możemy używać, aby nadać naszym potrawom oryginalnego smaku. Wiele z nich można dostać w postaci zarówno świeżej jak i suszonej. Dopiero podczas mojej przygody z AIP poznałam wiele ciekawych ziół i przypraw, nauczyłam się doprawiać potrawy. Wcześniej sypałam ile się da curry i myślałam, że moja potrawa jest przyprawiona ;)

Oto lista przypraw, z którymi możemy eksperymentować będąc na AIP (dotyczy formy zarówno suszonej jak i świeżej):

Bazylia
Cebula
Chrzan
Cynamon cejloński/ cassia
Cząber
Czosnek
Estragon
Gałka muszkatołowa
Goździk
Imbir
Kolendra
Koperek
Koper włoski
Kurkuma
Lawenda
Liście laurowe
Majeranek
Melisa
Mięta
Oregano
Pietruszka
Rozmaryn
Rumianek
Szafran
Szałwia
Szczypiorek
Sól morska/ himalajska
Trawa cytrynowa
Trybula
Tymianek
Wanilia

Uważaj na:
Kardamon
Kminek
Anyż
Kozieradka
Ziele angielskie
Jałowiec
*te przyprawy to kwestia sporna wśród paleo AIP entuzjastów


Na co należy zwrócić uwagę?

Przede wszystkim na gotowe mieszanki przypraw, wiele z nich zawiera w swoim składzie cukier, konserwanty, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu). Jednak z powodzeniem w sklepach ze zdrową żywnością czy nawet w Rossmannie (przyprawy podlaskie), można znaleźć czyste, gotowe mieszanki do mięs czy zup, trzeba jednak wcześniej sprawdzić ich skład pod względem AIP. Warto też patrzeć na skład soli, tak, właśnie, producenci nawet do soli potrafią coś dodać - sprawdźmy, czy w składzie nie przyplątały się przeciwzbrylacze albo różne formy jodu.

Czym jeszcze możemy doprawiać potrawy na AIP?

-mąka z topinamburu - co prawda nazywa się "mąka" ale ja z powodzeniem posypuje nią warzywa czy mięso, ponieważ odpowiada mi jej lekko orzechowy smak, mąka z topinamburu to nic innego jak sproszkowany słonecznik bulwiasty ;) Jako przyprawy, np. do deserów możemy użyć mąki czy wiórków kokosowych, mąki bananowej.



-suszone i sproszkowane warzywa i owoce - można kupić gotowe suszone i zmielić samemu, lub także samemu je wysuszyć (w piekarniku lub suszarce spożywczej) np. suszone i sproszkowane banany, maliny, jagody, mango, truskawki, grzyby, marchewka, cebula, batat

-ocet jabłkowy - szczególnie ten niepasteryzowany, idealny do sałatek, np. zmiksowany z awokado i oliwą zastępuje dressing

-twórz własne, domowe mieszanki przypraw
np. domowe curry:
1/2 łyżki suszonego czosnku
1/2 łyżki suszonej cebuli
1/2 łyżki kurkumy
łyżeczka kolendry
łyżeczka bazylii
łyżeczka koperku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka suszonego imbiru
łyżeczka sproszkowanych goździków

paleo AIP: [majonez 1] [majonez 2] (ang)

-twórz sosy na bazie warzyw - np. na bazie zmiksowanego, ugotowanego kalafiora i pieczarek (lub innych grzybów), dodając do niego suszonych, namoczonych grzybów i ząbku czosnku - wystarczy wszystko ze sobą zmiksować, doprawić solą himalajską by otrzymać pyszny sos grzybowy, więcej przepisów na paleo AIP dressingi, dipy czy sosy znajdziecie [tutaj] (ang)

P.S. Nie jestem ekspertem, jeśli masz jakieś wątpliwości lub nie zgadzasz się z powyższa listą -  napisz! Chętnie się czegoś dowiem lub podyskutuję :)


11 komentarzy

  1. Uwielbiam dobrze doprawione dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również stosuje dietę aytoimmunologiczna ponieważ wyszly mi dodatnie tylko przeciwciała ANA1 ANA2 zostalybnie wykryte i nie moge jeść właśnie dużo produktów i mam pytanie jak myślisz czy moge zrobic sobie jajecznice z samych zoltek bo wiem ze tonbialko jest szkodliwe czy raczej nie ryzykować??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żółtka również są zakazane na protokole :) można je wprowadzić dopiero po 3 miesiącach, sprawdzając reakcję organizmu

      Usuń
    2. No juz 3 msc minely restrykcyjnej diety ale nadal mam zakaz właśnie jajek nabialu i glutenu....

      Usuń
  3. Przyprawy nadają niesamowity aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham zapach świeżej wanilii

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi żóltka nie sprawiają problemu a miałam podobne wyniki ;)

    OdpowiedzUsuń

TOP