sobota, 12 grudnia 2015

Kokosowe ciastka z gorzką czekoladą

     Improwizowany pomysł na szybki prezent. Ze składników, które zawsze mam w domu. Może nie wyglądają, ale smakują ;) Każdy, kto bawi się w słodycze z mąki kokosowej na pewno ma za sobą podobny przepis, bo nie wymaga on zbyt wiele wysiłku, czasu czy trudno dostępnych składników.

Składniki:
-1,5 szklanki mąki kokosowej
-2-3 wiejskie jajka
-1 dojrzały banan
-3 łyżki wody lub mleka kokosowego
-3 łyżki kremu kokosowego/oleju kokosowego lub wiórek
-100g gorzkiej czekolady dobrej jakości

Przygotowanie:
Przygotowanie jest banalnie proste: mąkę kokosową mieszamy z odrobiną wody, dodajemy jajka, banana i krem kokosowy - wszystko dokładnie miksujemy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Całość mieszamy łyżką, już nie miksujemy, chyba, że chcemy uzyskać jednolite ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (folia aluminiowa jest toksyczna) i nakładamy po łyżce masy formując ciastka. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.




10 komentarzy

TOP