niedziela, 27 grudnia 2015

Mrożona kawa z cykorii

 
 
   Zima w tym roku jest wyjątkowo łagodna, to chociaż kawa jest mrożona :P Do jej zrobienia zainspirowały mnie mrożone kawy, które oglądałam przez szybę w malutkich kawiarenkach w centrum handlowym, przygotowane z pewnością  na bazie krowiego mleka, przesłodzone tak, że widziałam w ludziach, którzy je spożywali eksplodującą insulinę. Stwierdziłam, że w sumie też mogę sobie zrobić coś, co będzie równie ładnie wyglądać, również dobrze smakować, ale nie będzie wywoływało mdłości czy spadku cukru. Wystarczy, że użyję mojej ulubionej kawy z cykorii, dodam trochę mleka i śmietanki kokosowej, dosłodzę miodem i udekoruję cynamonem. Prosto, zdrowo i smacznie, czyli po mojemu. Tradycyjnej kawy nie piję od bardzo dawna, odkąd po jej kilkumiesięcznym odstawieniu (a było ciężko, bo przez całe liceum byłam od niej nieźle uzależniona) wykryłam, że nie toleruje jej tak samo jak glutenu (ma podobną budowę molekularną i może pojawić się reakcja krzyżowa).

Składniki:
-1 łyżeczka kawy z cykorii
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-1-2 łyżki surowego miodu
-szklanka zimnej wody
-kilka kostek lodu
-4 łyżki mleka kokosowego
-2-3 łyżki śmietanki kokosowej
-opcjonalnie: laska wanilii


Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę z cykorii, cynamon i to, co wydłubiemy ze środka wanilii :D. Zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kostki lodu i mleko kokosowe (użyłam Ener Bio z Rossmann'a). Na wierzch dajemy śmietankę kokosową (górna, tłusta warstwa z mleka). Początkowo myślałam, żeby spróbować ją trochę ubić, jak tradycyjną śmietanę, ale ostatecznie lenistwo wygrało i po prostu dobrze wymieszałam ją z miodem (można zastąpić ksylitolem lub erytrolem) i "położyłam" na wierzch kawy. Wierzch udekorowałam cynamonem. Gotowe!

 mrożona kawa + pierniki z [tego] przepisu

zdrowie!

9 komentarzy

  1. Co prawda w zimie mrożona kawa mi nie po drodze, ale przypuszczam, że na lato będzie idealna :) poza tym pyszna i zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysl musze sama wyprobowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna kawa tylko nie wiem czy to jest zdrowe bo sporo cukru tam jest z tego co widzę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko. Miód z tłuszczem. Tym gorzej dla trzustki.To tak jak na tradycyjnej (polskiej) diecie destrukcyjn ej, gdzie ludzie dla pocieszenia objadają się słodyczami cukrowo-tłuszczowymi, a potem ani lekarz ani naturopata nie pomoże ...bo za późno do nich trafia.
      Przepraszam strasznie to przygnębiające, ale ktoś musi o tym trąbić, padło tym razem na mnie, wybaczcie, trzeba po prostu zacząć sobie uświadamiać co jemy, z czym i dlaczego nic dobrego z tego nie wyjdzie - no poza smakiem i chwilową euforią, ale upodobania smakowe są tylko uzależnieniem.

      Usuń
  4. Warto sobie taką kawkę zrobić z rana to bardzo dobrze pobudza ma fajne właściowści lecznicze naprawdę

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie taka kawa stawia na nogi świetna sprawa z rana koniecznie jest wskazane wypić sobie taką filiżankę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj,bardzo cie prosze zebys zinterpretowala moje wyniki... Tsh 2,71 (0.35-4,94) ft3 3,46 (1,71-3,71) ft4 1,21 (0,70-1,48). Mam 30 lat. Zbadalam tez prolaktyne:16,5 (5,2-26,5).. Z gory dziekuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę kiedyś wypróbować tej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

TOP