czwartek, 3 marca 2016

Bezglutenowa tarta z galaretką - bez pieczenia


   Jakoś tak wyszło, że wszystkie tarty, które robię, są bez pieczenia. Dzięki temu nie zawierają jajek, a więc nadają się na protokole AIP. Poniższy przepis powstał dzięki promocji na sok z granata - kupiłam go w Tesco za jedyne 8 zł (przecena z 27!) Rzadko kupuję takie soki, właśnie ze względu na cenę, zdecydowanie wolę kupić świeżego granata, które [jak widać] uwielbiam <3 Sok jest równie pyszny (niestety pasteryzowany) i mało brakowało, a bym go całego nie wypiła. Na szczęście dotrwał do dnia następnego (nie uległam pokusie...), postanowiłam wiec zrobić z niego ...galaretkę. A potem pomyślałam, że zrobię jeszcze jakiś spód i może nawet wyjdzie ładny deser w pucharku. Otworzyłam szafkę z kuchennym szkłem, a tam forma na tartę! I tak o to powstała kolejna tarta w moim "cookbook'u" ;).
[poprzedni przepis na tartę ze śliwkami]
Składniki:
Na spód:
-1 batat
-1 banan
-1,5 łyżki miodu lub innego słodzika
-8 łyżek mąki kokosowej
-3-4 łyżki masła lub oleju kokosowego

Na galaretkę:
-500ml soku z granata 
-łyżka żelatyny
*dowolne owoce

Przygotowanie:
Batata i banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dusimy w garnku z 1/2 szklanki wody i masłem (lub olejem kokosowym). Kiedy batat będzie miękki, wyłączamy palnik, czekamy aż przestygnie, dodajemy miód i mąkę kokosową. Całość blendujemy. Wykładamy na formę do tarty (ja wykładam ją najpierw papierem do pieczenia, aby można było łatwo wyjąć ciasto) i wstawiamy na min 10 min do zamrażarki lub 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę: do małego garnuszka odlewamy ok 1/4 soku z granata (można użyć dowolnego, owocowego) i zagotowujemy. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach z pozostałego, zimnego soku. Następnie wsypujemy żelatynę do zagotowanego soku i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy z resztą soku. Wyjmujemy nasz spód do tarty z zamrażarki (lub lodówki), wykładamy owocami (można pominąć), ja użyłam plasterków pomarańczy, a następnie wylewamy sok z granata z rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki na min 1h lub do zamrażarki na 30 min, aż do stężenia galaretki. Tarta gotowa!



7 komentarzy

  1. Czy wszystkie przepisy,które obecne są na Facebook trafią na głównego bloga?
    Chodzi dokładnie o makaron zabarwiony kurkumą itd.
    Bardzo pomaga stosowanie twoich porad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie wszystkie, przepis jest na fanpage'u, nie mam zdjęć tej potrawy, aby dodać ten przepis na bloga :(

      Usuń
  2. Uwielbiam takie deserki bez pieczenia. Pyszne, zdrowe i cieszące oko.
    Tak trzymać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe miejsce w blogowym świecie stworzyłaś. Cieszę się, że je odkryłam i z pewnością będę zaglądać. Studiuję dziś Twojego bloga do późnej nocy i nie mogę przestać:) mnóstwo ciekawych informacji, porad a nawet przepisów znalazłam
    . Porobiłam wręcz notatki, co ciekawszych informacji, aby zastosować u siebie:)
    Pozostaje mi teraz jakoś sobie to wszystko poukładać, bo jakiś czas temu zainteresowałam się np. wykładami J. Zięby, Medycyną germańską, książkami D. Hawkinsa i jakoś mi się to wszystko nie zgadza. Tak naprawdę nie wiadomo komu wierzyć, wszyscy powołują się na badania:(
    Jednak najmniej już wierzę lekarzom medycyny tradycyjnej i staram się trzymać od nich z daleka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na przekąskę w sam raz :) Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis.Czy jeśli mam pieczonego batata z obiadu,mogę zmiksować go z surowym bananem?

    OdpowiedzUsuń

TOP