poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Bezglutenowa tarta z cukinią i batatem


   Cukinia i batat to moje ulubione połączenie, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Batat choć drogi, często gości w mojej kuchni. Ten słodki kuzyn ziemniaka nadaje się zarówno do pieczenia ciast, robienia deserów, np. [czekoladowego kremu z batatów] jak i dań na wytrawnie - zrobiłam z batatów np. [kluski]. W porównaniu do zwykłych ziemniaków nadają się na [protokole AIP] (ważne, jeśli cierpicie na choroby autoimmunologicznym, takie jak Hashimoto). Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na tartę z batatem i cukinią - której cena aktualnie wynosi ok 2zł/kg, a najlepiej popytajcie znajomych z ogródkiem lub działką - na pewno ktoś ma na zbyciu ;). Do mojej tarty użyłam jej żółtej odmiany. Oczywiście do wypełnienia tarty możecie użyć owoców oraz np. śmietanki kokosowej czy [twarożku] i zrobić swoją wersję na słodko, ponieważ sam spód jest dosyć neutralny w smaku.



Składniki:
na spód:
-1 szklanka mąki kokosowej
-5 jajek
-6 łyżek oleju kokosowego
-sól

do środka:
-2 średnie cukinie
-1 batat
-1 cebula
-500g piersi z kurczaka
-2 jajka
-zielone oliwki (bez pestek)






Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy (olej powinien być w stanie płynnym). Do ciasta można dodać suszonej cebuli oraz czosnku, lub cynamonu, jeśli chcecie zjeść tartę na słodko, np. z owocami.
Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy masę i ugniatamy na kształt tarty Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach, aż się zarumieni.

Batata oraz cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości (aby można było łatwo włożyć w batata widelec)- ok 20-25 min w 200 stopniach. Pierś z kurczaka oraz cebulę również kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju kokosowym. Kiedy warzywa i mięso będą gotowe, przekładamy je do miski i dokładnie mieszamy. Ja doprawiłam całość oregano, słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i wykładamy na upieczony spód do tarty. Jajka wbijamy do szklanki, solimy, mieszamy widelcem i zalewamy nimi warzywa. Na wierzchu położyłam oliwki oraz 2 plastry prawdziwego, żółtego sera eko.


17 komentarzy

  1. Wygląda zachęcająco. Może uda się w weekend przygotować coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać, jak wyszło! możesz użyć samej cukinii albo zastąpić bataty dynią, bo własnie zaczął się na nią sezon :)

      Usuń
  2. Cześć, ostatnio noszę się z zakupem parowaru ale obawiam się plastiku. Jakie masz zdanie w tym temacie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, osobiście nie posiadam parowaru, ale na pewno można znaleźć taki, z nietoksycznego plastiku, chociaż nie za bardzo orientuję się w tej kwestii :(

      Usuń
  3. Kurcze, to wygląda genialnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Za niedługo będę mieć piekarnik i w końcu będę sobie mogła robić takie rzeczy :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie przepadam za cukinią, ale bataty uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia - zdrowo i pysznie + kurczak. Zdecydowanie przepis dla mnie.W weekend wypróbuję przepis i mam nadzieję, że wyjdzie tak smacznie jak u Ciebie na zdjęciu wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie smakowicie... :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile pieczesz tartę z jajkami? Właśnie włożyłam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio przeszliśmy na dietę bezglutenową ze względu na dzieci.Ze względu na dzieci zamontowaliśmy też filtr molekularny z mineralizacją żeby mogły pić zdrową wodę prosto z kranu i żeby właśnie gotować na zdrowej wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smacznie, chyba spróbuję zrobić taki farsz ale ciasto tradycyjne (mąka pszenna albo żytnia, innej nie mam pod ręką)

    OdpowiedzUsuń
  11. Monika Paleostrefa.pl16 września 2016 09:24

    Zrobilam wczoraj swoją wersję tej tarty. Super! Zachwyt!

    OdpowiedzUsuń

TOP