poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Bezglutenowa tarta z cukinią i batatem


   Cukinia i batat to moje ulubione połączenie, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Batat choć drogi, często gości w mojej kuchni. Ten słodki kuzyn ziemniaka nadaje się zarówno do pieczenia ciast, robienia deserów, np. [czekoladowego kremu z batatów] jak i dań na wytrawnie - zrobiłam z batatów np. [kluski]. W porównaniu do zwykłych ziemniaków nadają się na [protokole AIP] (ważne, jeśli cierpicie na choroby autoimmunologicznym, takie jak Hashimoto). Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na tartę z batatem i cukinią - której cena aktualnie wynosi ok 2zł/kg, a najlepiej popytajcie znajomych z ogródkiem lub działką - na pewno ktoś ma na zbyciu ;). Do mojej tarty użyłam jej żółtej odmiany. Oczywiście do wypełnienia tarty możecie użyć owoców oraz np. śmietanki kokosowej czy [twarożku] i zrobić swoją wersję na słodko, ponieważ sam spód jest dosyć neutralny w smaku.



Składniki:
na spód:
-1 szklanka mąki kokosowej
-5 jajek
-6 łyżek oleju kokosowego
-sól

do środka:
-2 średnie cukinie
-1 batat
-1 cebula
-500g piersi z kurczaka
-2 jajka
-zielone oliwki (bez pestek)






Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy (olej powinien być w stanie płynnym). Do ciasta można dodać suszonej cebuli oraz czosnku, lub cynamonu, jeśli chcecie zjeść tartę na słodko, np. z owocami.
Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy masę i ugniatamy na kształt tarty Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach, aż się zarumieni.

Batata oraz cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości (aby można było łatwo włożyć w batata widelec)- ok 20-25 min w 200 stopniach. Pierś z kurczaka oraz cebulę również kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oleju kokosowym. Kiedy warzywa i mięso będą gotowe, przekładamy je do miski i dokładnie mieszamy. Ja doprawiłam całość oregano, słodką i ostrą papryką. Ponownie mieszamy i wykładamy na upieczony spód do tarty. Jajka wbijamy do szklanki, solimy, mieszamy widelcem i zalewamy nimi warzywa. Na wierzchu położyłam oliwki oraz 2 plastry prawdziwego, żółtego sera eko.


18 komentarzy

  1. Wygląda zachęcająco. Może uda się w weekend przygotować coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać, jak wyszło! możesz użyć samej cukinii albo zastąpić bataty dynią, bo własnie zaczął się na nią sezon :)

      Usuń
  2. Cześć, ostatnio noszę się z zakupem parowaru ale obawiam się plastiku. Jakie masz zdanie w tym temacie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, osobiście nie posiadam parowaru, ale na pewno można znaleźć taki, z nietoksycznego plastiku, chociaż nie za bardzo orientuję się w tej kwestii :(

      Usuń
  3. Kurcze, to wygląda genialnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Za niedługo będę mieć piekarnik i w końcu będę sobie mogła robić takie rzeczy :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie przepadam za cukinią, ale bataty uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia - zdrowo i pysznie + kurczak. Zdecydowanie przepis dla mnie.W weekend wypróbuję przepis i mam nadzieję, że wyjdzie tak smacznie jak u Ciebie na zdjęciu wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie smakowicie... :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile pieczesz tartę z jajkami? Właśnie włożyłam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio przeszliśmy na dietę bezglutenową ze względu na dzieci.Ze względu na dzieci zamontowaliśmy też filtr molekularny z mineralizacją żeby mogły pić zdrową wodę prosto z kranu i żeby właśnie gotować na zdrowej wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://fitaqua.pl/produkt/filtr-molekularny-ro7/ Tu jest link do filtra molekularnego, który mamy w domu a woda super smakuje no i jest zdrowa.

      Usuń
  10. Wygląda smacznie, chyba spróbuję zrobić taki farsz ale ciasto tradycyjne (mąka pszenna albo żytnia, innej nie mam pod ręką)

    OdpowiedzUsuń
  11. Monika Paleostrefa.pl16 września 2016 09:24

    Zrobilam wczoraj swoją wersję tej tarty. Super! Zachwyt!

    OdpowiedzUsuń

TOP