wtorek, 20 czerwca 2017

Sałatka z pieczonych warzyw


Uwielbiam pieczone warzywa. Takie smakują mi najlepiej, zaraz obok grillowanych. Słodki batat i delikatna cukinia to moje ulubione połączenie jeśli chodzi o warzywa, które idealnie komponują się z dojrzałym awokado i smażonym kurczakiem. Sałatka świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, obiad, kolację czy też na imprezę ze znajomymi.
*Jeśli jesteście na protokole autoimmunologicznym wystarczy pominąć paprykę (zarówno warzywo jak i przyprawę) oraz pieprz.  
**Sałatka najlepiej smakuje, kiedy warzywa są ciepłe.


Składniki:
-1 cukinia
-1 batat
-1 papryka
-1 cebula
-1 awokado (lub 3-4 łyżki oliwy z oliwek)
-500g kurczaka
-2-3 łyżki oleju kokosowego, smalcu lub masła klarowanego do smażenia
-rukola (lub inna dowolna sałata)
-400g pieczarek
-5 łyżek octu jabłkowego
-opcjonalnie: kiełki do dekoracji
przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, kurkuma, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Cukinię, paprykę i batata szorujemy, następnie kroimy w kostkę - można obrać ze skórki, ja tego nie robię. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia (kiedyś piekłam warzywa w naczyniu żaroodpornym, jednak wtedy zatrzymują spore ilości wody, przez co zamiast sałatki otrzymujemy ...zupę).


Warzywa posypujemy przyprawami (ja ich sobie nigdy nie żałuję ;), a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż do miękkości batata, którego jako jedynego z powyższej mieszanki nie można spożywać na surowo - zajmuje to ok 25-30 minut.
W tym samym czasie, do miski wrzucam umytą już rukolę oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado. Całość polewam octem jabłkowym (najlepiej niepasteryzowanym) - można zastąpić sokiem z cytryny - zapobiegnie czernieniu awokado.
Następnie biorę się za przygotowanie kurczaka - filet myję, odkrawam niepotrzebne części, a następnie kroję w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażę ok 5min, aż do ścięcia się białka. Po upieczeniu warzyw, czekam, aż wystygną i odparuje z nich woda. Kiedy warzywa przestygną, dodaję do nich kurczaka, a następnie mieszam razem z rukolą oraz awokado - sałatka gotowa!


'


3 komentarze

  1. Pysznie i zdrowo. Muszę przyrządzić taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczone warzywa, a ta sałatka wygląda naprawdę bardzo smacznie :) Do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń

TOP