sobota, 26 sierpnia 2017

Paleo kanapki na cukinii


Parę dni temu pokazałam Wam na fanpage'u cukinię-giganta (prawie 0,5m!).
Pomimo, iż na cukinię mam milion pomysłów -od ciast, muffinekpizzy, placków, zapiekanek, poprzez czekoladowy krem, kończąc na warzywny makaronie, tym razem jednak, w myśl "keep it simple", postanowiłam na prostotę - ten rozmiar idealnie sprawdza się, aby zrobić z niej paleo kanapki. Minimum kalorii, żadnej mąki, jajek. 100% wegańskie, idealne jako przekąska podczas imprezy. Dozwolone na AIP oraz poście dr. Dąbrowskiej, oczywiście wszystko zależy od tego, co na nie położymy :)



Składniki:
-1 duża cukinia
dowolne dodatki do "kanapek", u mnie były to przypadkowe rzeczy znalezione w lodówce :D
-100% szynka
-oliwki
-krem paprykowy z tego przepisu
-"serek" ze śmietanki kokosowej (przepis poniżej)
-oliwki
-papryka
-nasiona chia, sezam
-przyprawy: oregano, papryka słodka, kurkuma, suszony imbir, cebula, sól himalajska

Przygotowanie:
Cukinię myjemy (można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne), a następnie kroimy w plastry - wzdłuż lub w poprzek - pokroiłam i tak i tak.
Cukinię można jeść na surowo, ale można też chwilę podpiec - ok 15 min w 190 stopniach.
Na plastry cukinii wykładamy dowolne dodatki - sałata, ser (jeśli jecie nabiał), 100% szynka, pieczarki, szczypiorek, ogórek, oliwki, domowe dipy, sosy, pesto...  Możliwości jest mnóstwo. Ja użyłam wymyślonego na szybko serka kokosowego - w tym celu wymieszałam 2 łyżki śmietanki kokosowej (Real Thai) z 2 łyżkami suszonej cebuli oraz szczyptą soli himalajskiej i pieprzu. Keep it simple :)






6 komentarzy

  1. Jak one pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Cię serdecznie :) Smacznie wyglądają te kanapki :) Mam do Ciebie pytanie i będę wdzięczna za uwagi. Mam niedoczynność tarczycy. wyniki z lipca: Tyreotropina (TSH) 3,27 µIU/mL 0,270 — 4,200, FT3 3,04 pg/ml 2,00 — 4,40, FT4 1,29 ng/dl 0,93 — 1,71,
    (ATG) (O18) 11,8 IU/ml 0,0 — 115,0, (ATPO) (O09) 9 U/ml < 34.
    Wyniki sierpnia Tyreotropina (TSH) 4,16 µIU/mL 0,270 — 4,200
    FT3 3,08 pg/ml 2,00 — 4,40
    FT4 1,45 ng/dl 0,93 — 1,71
    Białko C reaktywne (ilość) < 1,0 mg/L < 5,00
    Witamina B12 372,8 pg/ml 191 — 663
    Kwas foliowy ↑ 19,2 ng/ml 4,6 — 18,7
    Lekarz mi powiedział, że to zwykła niedoczynność bez hashimoto. I ok. Ale moja tarcyca:Płat prawy obj. 3,4 ml, płat lewy 3, 6 ml. I na prawym płacie guzki. Lekarz stwierdził, że mała tarczyca i dlatego guzki. Wręczył receptę na Euthyrox i koniec. I już nie wiem czy taka mała tarczyca oznaczać może jednak Hashimoto? Co wy na to? Mam objawy typowe dla niedoczynności. Biorę Euthyrox 25 N. I zastanawiam się czy to nie za mała dawka. Niepokoi mnie wzrost TSH i FT 4. Proborcje procentowe między FT 3 i FT4 są rozbieżne. Chciałabym w najbliższym czasie starac się o dziecko. Biore suplementy: Selen, Cynk, B12, jod.
    Będę wdzięczna za jakieś wskazówki. Jak na to spojrzeć? Wizytę u lekarz mam 23 września. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje z góry :) Aga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz się do Hashimoto - grupa wsparcia na facebooku może ktoś się wypowie

      Usuń
  3. wyglądają naprawdę pysznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. No, no, no - wyglądają PRZEPYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń

TOP