środa, 23 sierpnia 2017

Wegańska mizeria (paleo)


Mizeria to ekspresowy dodatek do każdego dania - do mięsa, jako przystawka czy przekąska. Nie wymaga użycia blendera czy innych akcesoriów kuchennych. W zasadzie to wystarczy świeży ogórek i puszka mleka kokosowego. Zobaczcie sami!


Składniki:
-1 średniej wielkości świeży ogórek
-6-7 łyżek śmietanki kokosowej
-szczypiorek
-łyżka suszonej cebuli (lub drobno posiekanej surowej)
-sól himalajska
-opcjonalnie: koperek, pieprz, imbir

Przygotowanie:
Ogórka obieramy ze skórki, a następnie kroimy na plasterki. Wykładamy na talerz/miseczkę. Do osobnej miseczki wlewamy śmietankę kokosową, mieszamy z suszoną i/lub duszoną cebulką oraz szczypiorkiem. Plasterki ogórka zalewamy sosem z kokosowej śmietanki - gotowe!






2 komentarze

  1. Czy można użyć innej śmietanki? Na kokosy mam uczulenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, można użyć tradycyjnej śmietanki z mleka krowiego (im tłustsza, tym lepiej, najlepiej ekologiczna) jeśli tolerujesz nabiał albo innej wegańskiej śmietanki np. orzechowej, z nerkowców, migdałowej czy też np. ryżowej :)

      Usuń

TOP