czwartek, 14 września 2017

Pralinki z whisky

Kiedy dostajesz w prezencie całą butelkę whisky i nie wiesz co z nią zrobić... 

Ostatnio moje posiłki to głównie warzywa sezonowe z kotletami, omletami albo plackami. Udało mi się przejść na jakiś czas na detoks cukrowy - wyeliminowałam ze swojej diety większość owoców. Pomimo, że podobno tarczyca lubi węglowodany, ja najlepiej czuję się na diecie białkowo-tłuszczowej - mam wtedy największy poziom energii. I tym się właśnie staram kierować, nie artykułami, a własnym organizmem.

Jednak wszystko jest dla ludzi, a, że jestem hedonistką, to ostatnio postawiłam na "cheat day". a raczej "cheat week" i przygotowałam ciasto [solony karmel], pralinki oraz lody czekoladowe (wkrótce przepis!)  odkrywając nowe smaki  -zaskakujące połączenie soli i cukru, czy whisky z czekoladą - dawno nie jadłam nic tak pysznego :3 


Składniki:
-2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady*
-8 łyżek schłodzonej śmietanki kokosowej (użyłam Real Thai), jeśli tolerujecie nabiał, może być zwykła śmietana 36% (powinna być gęsta)
-3 łyżki cukru kokosowego, miodu lub innego zdrowego cukru
-2-3 łyżki whisky - w zależności od preferencji

*czekoladę można przygotować samemu np. z [tego] przepisu lub dwuskładnikową, [białą]

Przygotowanie:
Gorzką czekoladę roztapiamy w mikrofali, kąpieli wodnej, naczyniu żaroodpornym lub w piekarniku (ja wkładam na ok 10 min do piekarnika nagrzanego do 150 stopni). W osobnym garnku mieszamy śmietankę, cukier oraz whisky. Gdy czekolada się roztopi, za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy foremki (ja użyłam silikonowych foremek na lód w kształcie serduszek) - spód oraz boki. Wkładamy na ok 10 min do zamrażarki, do stężenie czekolady. Wyjmujemy i nakładamy drugą warstwę czekolady, aby ścianki miały minimum 2mm. Następnie nalewamy nadzienie ze śmietanki oraz whisky do 3/4 wysokości pralinek. Wkładamy ponownie na 10 min do zamrażarki. Po tym czasie zalewamy resztą czekolady, wyrównując powierzchnię pralinek nożem. Wkładamy ponownie na 10 min do zamrażarki. Pralinki gotowe!





3 komentarze

  1. Wyglądają przepysznie muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Wyglądają przepysznie, aż chciałabym je zjeść przez monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm chyba spróbuję zrobić to w domu, ciekawe czy mi wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń

TOP