piątek, 20 kwietnia 2018

Krem czekoladowy

Czy kremy czekoladowe muszą zawsze kojarzyć się z tłustymi, niezdrowymi masami przepełnionymi cukrem i śmietaną? Czy mogą być zgodne z dietą paleo, a do tego mieć właściwości regenerujące jelita i jednocześnie zawierać witaminy oraz minerały? Oczywiście!
Przed Wami krem czekoladowy ...na bazie wody kokosowej, prawdziwego kakao oraz superodżywczej żelatyny ;)


Składniki:
-2 łyżki kakao (najlepiej surowego, ale może też być np. DecoMorreno)
-2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru kokosowego lub 1 zmiksowany dojrzały banan
-łyżka żelatyny (można zastąpić agar agar, ale osobiście nigdy nie używałam)
-400ml wody kokosowej

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody kokosowej. Resztę wody kokosowej podgrzewamy w garnku, aż do zagotowania. Kiedy woda kokosowa będzie gorąca, zalewamy rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy miód/ksylitol/cukier kokosowy. Całość dokładnie mieszamy.
*opcjonalnie do powyższej masy można dodać: ziarenka laski wanilii, aromat waniliowy, 2 łyżki kremu z orzechów czy kremu kokosowego

Masę przekładamy do miseczki (ja użyłam pucharka na lody) i wstawiamy na min 2h. do lodówki, aż do stężenia (ja dałam do zamrażarki na 40 min ;).
Wierzch udekorowałam karobem, cynamonem, wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami laskowymi.

P.S. Uwaga - silnie uzależnia!





8 komentarzy

  1. Krem wygląda bardzo pysznie. Muszę sobie taki zrobić w najbliższym czasie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zadalam pytanie pod starym postem, wiec pewnie nie przeczytasz. czemu maja choroby autoimmunologiczne jesz czerwone mieso ktore jest prozapalne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie przepisy. Fajna i zdrowa alternatywa dla innych kalorycznych kremów czekoladowych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy surowe kakao ma mniejszy potencjał uczulający od tego przetworzonego, ogólnie dostępnego w sklepach? Wiesz może? :)

    OdpowiedzUsuń

TOP