środa, 26 grudnia 2018

Sałatka ze śledziem i piklami


Nie ukrywajmy - smażone ryby, kapusta z grzybami, ciasta (nawet te na bazie kokosa) są dosyć ciężkostrawne. Jak więc dać kopa jelitom i przyspieszyć trawienie? Moje rozwiązanie to kiszonki, pikle, ocet jabłkowy i dużo ostrego! Lekkostrawna sałatka ze śledziem to rozwiązanie idealne pozwalające połączyć wszystkie wartościowe, gęste odżywczo składniki w jednej misce.

Najlepiej użyć domowych pikli oraz kiszonek, ale coraz częściej widuje na bazarkach, w sklepach ze zdrową żywnością czy zwykłych marketach weki z dobrymi składami.
Do kiszenia wystarczy zalewa woda + sól (tzw. solanka - łyżka soli rozpuszczona na 1L wody), natomiast do pikli dodajemy octu jabłkowego (w wersji paleo), są one w przeciwieństwie do kiszonek, gotowe znacznie szybciej do spożycia (nawet już po 24h). Tutaj chodzi jedynie o nabraniu smaku, nie czekamy na proces fermentacji. Kiszonki to bogate źródło probiotyków, czyli bakterii bytujących w naszych jelitach. To dzięki nim jesteśmy w stanie strawić pożywienie. Wiele osób po terapiach lekami takimi jak antybiotyki, sterydy czy tabletki antykoncepcyjne ma zaburzoną florę bakteryjną, a przez to upośledzone trawienie. Domowe pikle, dzięki zawartości octu jabłkowego sprzyjają trawieniu białka, pobudzając wydzielanie enzymów trawiennych (poleca się także wypicie 1/2 szklanki wody z 3 łyżkami octu jabłkowego 20 minut przed posiłkiem).
Śledzenie natomiast to nieocenione źródło białka, a także tłuszczy, tych zdrowych - WNKT, czyli wielonienasyconych, m.in. kwasów omega-3. Śledzie to także świetne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D czy E.

Składniki:
-6 filetów śledziowych "matjas"
-4 średnie ogórki kiszone
-2 marynowane papryki tzw. pikle
-1/2 szklanki marynowanej cebulki
-1/2 szklanki marynowanych szparagów
-pół czerwonej cebuli
-2 garści sałaty lodowej (można także użyć masłowej, roszponki czy rukoli)
-4 łyżki octu jabłkowego
-łyżeczka papryki chilli
-łyżeczka suszonego majeranku
-łyżeczka oregano
-garść listków świeżej natki pietruszki
-*opcjonalnie:
-domowy majonez
-plastry gotowanej marchewki
-plastry kiszonej marchewki, selera, buraka
-plasterki gotowanego jajka
-marynowane grzybki
-dowolne kiełki do dekoracji

Przygotowanie:
Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki i odstawić do wysuszenia. Filety pokroić w kostkę (ok 2x2cm), to samo zrobić z marynowaną papryką. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, a ogórki w plastry. Wszystko wrzucić do miseczki razem z cebulką. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Dorzucić przyprawy, polać octem i dodać opcjonalnie majonez. Na sam koniec dorzucić sałatę i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia.
*Jak przygotowuje domowe pikle? Wybrane warzywo (papryka, cebulka, szparagi, zielony ogórek, czosnek) kroję w plasterki lub paski i zalewam 2-3 szklankami wrzątku, a następnie 1 szklanką octu jabłkowego (najlepiej niepasteryzowany). Dodaję płaską łyżeczkę soli himalajskiej. Można także dodać przyprawy np. liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, chilli, majeranek. Zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki. Po 24h są gotowe do spożycia. Im dłużej stoją, tym lepsze.



1 komentarz

TOP