wtorek, 12 marca 2019

Domowy sos paprykowy


Nie toleruje pomidorów. Smutek. No niestety, Hashimoto, rośliny psiankowate i te sprawy. Po prostu reaguję na nie podobnie, jak na gluten. Czyli jest mi słabo, niedobrze, jestem spuchnięta i mam objawy zatrucia pokarmowego. Przez co nie mogę spożywać żadnego, nie ważne jak bardzo naturalnego ketchupu czy zrobić sobie tradycyjnego sosu do pizzy. A ja lubię pizzę. I uwielbiam TEN przepis na pizzę. Więc wymyśliłam sobie, że to czerwone i to czerwone, to smaczne i to smaczne, więc wymienimy. Zamiast wszędzie pomidorów, będzie wszędzie papryka. Odkąd pierwszy zrobiłam ten przepis, używam tego sosu dosłownie do wszystkiego. Tak, jak niegdyś szalałam z ketchupem.


Składniki:
-2 czerwone papryki
-2 cebule
-1 łyżka słodkiej papryki w proszku
-1 łyżka suszonej cebuli w proszku
-szczypta soli
*opcjonalnie suszona bazylia, oregano, papryka chilli, imbir, pieprz

Przygotowanie:
Paprykę kroimy na mniejsze części, a środek wyrzucamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (może być byle jak, i tak pójdzie do blendera). Razem z cebulą, dusimy w niewielkiej ilości wody (ok. 1,5 szklanki). Gdy będą miękkie (ok. 15 min duszenia na średnim ogniu), dodajemy słodką paprykę oraz suszoną cebulę oraz sól. Jeśli lubicie ostrzejsze sosy, dodajcie trochę papryczki chilli lub imbiru (ja daję to i to). Wrzucamy do blendera i gotowe!



18 komentarzy

  1. Mam zamiar go jutro zrobić do tortilli, trzymajcie kciuki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaam, robiłem dzisiaj i jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę zrobić taki sos

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam ten sos, jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos musi być dobry, ale najlepszy paprykowy jaki jadłem był na Węgrzech :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować zrobić dziś na kolację, ciekawe co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie dziś jadłem przywołany we wpisie sos paprykowy

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja muszę spróbować, bo bardzo ciekawi mnie smak, jaki można uzyskać

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie domowe przepisy są najlepszymi jakie możemy zjeść

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja z chęcią spróbuję, bo brzmi bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja bardzo lubię poeksperymentować, szczególnie w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdybym tylko lubił paprykę, to na pewno spróbowałbym tego przepisu u siebie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wydaje się bardzo prosty do zrobienia, z pewnością przetestuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety mam uczulenie na paprykę, ale gdyby nie to, pewnie bym się skusił

    OdpowiedzUsuń

TOP