wtorek, 30 lipca 2019

Lody czekoladowe - paleo, keto


Lody zamiast obiadu? A może na śniadanie? Czemu nie! Przy takich temperaturach (~30 stopni) jesteśmy wręcz usprawiedliwieni. Tym bardziej, że nie każdy ma ochotę na mięsne dania, a owoce i warzywa nie zawsze są w stanie nas nasycić na dłużej. Przed Wami szybkie i proste w wykonaniu paleo keto lody - bez cukru, laktozy, glutenu. Sycące, przepyszne i do tego zdrowe. No i oczywiście dozwolone na diecie ketogenicznej! :)

Składniki:
-4 łyżki mąki kokosowej
-4 łyżki kakao (lub karobu)
-1 łyżka ksylitolu lub innego, zdrowego słodzika (np. erytrol, stewia, cukier cukier kokosowy)
-5-6 łyżek mleka kokosowego (lub migdałowe), można także użyć wody kokosowej
*opcjonalnie:
-łyżeczka cynamonu
-ekstrakt z wanilii / aromat waniliowy

Polewa:
-roztopiona w kąpieli wodnej gorzka czekolada (użyłam czekolady Wawel, 90%)
-roztopiony w kąpieli wodnej krem kokosowy lub śmietanka kokosowa
-od ozdoby: kruszone orzechy włoskie / migdały

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy mąkę, kakao oraz ksylitol. Opcjonalnie - wanilia i cynamon. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe. Odstawiamy na 5 min, aż mąka napęcznieje. Następnie przekładamy do foremek na lody. Mrozimy min 3h. Po wyjęciu z foremek (foremki zanurzam na chwilę w gorącej wodzie, aby lody łatwiej wychodziły), obtaczam za pomocą łyżeczki w gorzkiej czekoladzie oraz polewam roztopionym kremem kokosowym. Zanim czekolada i krem zastygną, posypuję dowolnymi orzechami, wiórkami lub suszonymi owocami (np. jagodami goji, liofilizowaną maliną).




2 komentarze

TOP