sobota, 24 sierpnia 2019

Keto lody kokosowe z borówkami (AIP)


Lato 2019 niewątpliwie zaskakuje pogodą. Ledwo schowam jesienną ramoneskę, w której zdążyłam 3 razy zmarznąć i przemoknąć, a już zapowiada się kolejna fala upałów ~31 stopniowych. Ciężko nadążyć za tą pogodą, niczym za trendami co jest zdrowe, a co jednak nie. Jedno jest pewne - badania naukowe po raz kolejny dowiodły, że kokos świetnie nadaję się dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne, z zaburzeniami hormonalnymi, będących na diecie ketogenicznej, nisko węglowodanowej, chorych na cukrzycę, mających problemy z trawieniem tłuszczy (olej kokosowy posiada łańcuchy tłuszczowe średniej długości, przez co trawi się tylko w 3 etapach, w przeciwieństwie do innych tłuszczy np. zwierzęcych, trafia prosto do wątroby, gdzie przetwarzany jest na energię), a także sprawdza się przy diecie anty-candida (posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe). Pewne jest także to, że w taki upał najlepiej wchodzą ...lody. Na śniadanie, na obiad, na kolacje. Połączmy te dwa fakty - zróbmy lody kokosowe! Bez cukru, wegańskie, lekkostrawne, z niskim IG, tradycyjnie bez glutenu i laktozy.

Składniki:
-200 g jogurtu kokosowego
-garść borówek (lub innych owoców jagodowych np. porzeczek, poziomek, jagód)

Przepis banalny, prawda?
Skąd wziąć jogurt kokosowy? Można kupić gotowy (np. PlantOn dostępny w Auchan czy Lidlu), albo zrobić samemu. Spokojnie, ja też nie posiadam jogurtownicy, obędzie się bez.
Jogurt kokosowy - przepis:
-400 ml mleka kokosowego (1 puszka, używam Real Thai)
-2 kapsułki probiotyku (używam SanProbi IBS, możecie także użyć gotowych saszetek do produkcji jogurtu np. Zakwaski VIVO)
-łyżeczka miodu
Mleko kokosowe podgrzewamy do temperatury ok 40 stopni, dodajemy probiotyk oraz miód. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 8h (słoik powinien być szczelnie zamknięty) lub całą noc. W zależności od użytego mleczka oraz bakterii, jogurt wychodzi o różnej konsystencji, gdy chcecie uzyskać gęsty i kremowy - możecie dodać 1-3 łyżeczki mąki z tapioki (ja po prostu mielę kuleczki tapioki w młynku do kawy :)

Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z dowolnymi owocami. Jeśli chcecie, możecie dodać także np. jagody goji, czy dowolne orzechy. Przekładamy do foremek i mrozimy ok 3h. Jeśli nie macie foremek, możecie posłużyć się kubeczkiem po jogurcie i patyczkiem z innych lodówek #lesswaste. (Dokładnie tak, jak robiło się za dziecka z Danonkami :D)


 Gotowe jogurty kupuję w cenie 3,99PLN w Lidlu lub Auchan :)


5 komentarzy

  1. Świetny pomysł na domowe i naturalne lody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prosty przepis, szczególnie jeżeli kupuje się gotowy jogurt. Nigdy niejadłam jeszcze jogurtu kokosowego, tak swoją drogą. Jest bardzo słodki w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię z odżywki białkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Ja też taki zrobię, jak już mienie udrażnianie kanalizacji wrocław w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  5. Wykonanie naprawdę proste, a lody mega smaczne. Zresztą zróbcie sami sobie takie lody to zobaczycie czy warto.

    OdpowiedzUsuń

TOP