środa, 9 października 2019

Wegańskie brownie z batata


Ciasto z warzywem? Ale jak to? Jestem zachwycona, jak bardzo popularne i łatwo dostępne stały się bataty w wielu marketach w Polsce. Nic, tylko czekać na frytki z batatów w każdym lokalu gastro, a na półkach w sklepach zaczną pojawiać się gotowe chipsy z batata czy mąka z batata <3 Póki co, przetwory z batata trzeba robić samemu. Ja nie narzekam, bo gotować bardzo lubię. Dziś przed Wami przepis na ...brownie! Wegańskie, bez glutenu, bez nabiału i bez jajek. Słodzone ksylitolem. Mocno wilgotne i mocno czekoladowe. Dla zwolenników ciast, które same rozpływają się w ustach. Dla wszystkich uzależnionych od czekolady. Szczególnie tej gorzkiej. Batat świetnie skleja wszelkie ciasta dzięki zawartości skrobi, nadaje delikatnej słodyczy, ale nie jest też wyczuwalny w smaku ;) Przy okazji obniża kaloryczność ciasta i nadaje mu "lekkości".

Składniki:
mokre:
-250 g ugotowanego batata
-200 ml mleka kokosowego
-200 ml wody
-100 g oleju kokosowego / masła ghee
-180g ksylitolu / erytrolu / miodu / cukru kokosowego
*opcjonalnie: aromat waniliowy / sproszkowana wanilia

suche:
-180 g mąki kokosowego (lub migdałowej)
-70 g kakao
-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-1 płaska łyżeczki soli himalajskiej

polewa:
-300 ml mleka kokosowego
-100g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
*można użyć deserowej, ja preferuję gorzką 85% (polecam np. Luximo z Biedronki, Wawel 90% czy J.D. Gross z Lidla)

do posypania: 
-3 kostki startej na grubych oczkach gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Najpierw obieramy i kroimy 2 średnie bataty w kostkę (mniej więcej 2x2cm) i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 15 min (aż do miękkości). Odcedzamy. Do jednej miski wrzucamy składniki mokre i dokładnie miksujemy. Do drugiej wrzucamy składniki suche i mieszamy, aż kakao dobrze wymiesza się z mąką. Do suchych składników dorzucamy zmiksowane mokre i ponownie mieszamy, do uzyskania gęstej, czekoladowej masy (można podjadać, ale nie za dużo! :D). Do masy możecie dorzucić ulubione owoce czy orzechy. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy 50 min w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy polewę. Do małego garnka wlewamy mleko kokosowe. Wrzucamy połamaną na kosteczkę gorzką czekoladę. Cały czas mieszając, rozpuszczamy czekoladę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż ciasto całkowicie ostygnie (wierzch ciasta po wyjęciu powinien być "popękany". Gdy ciasto przestygnie, wylewamy na polewę i rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki na min 1h.

P.S. Wegańskiego brownie z batata będziecie mogli spróbować podczas organizowanej przeze mnie konferencji pt. "Stać Cię na zdrowie"! Razem z moim ulubionym sklepem, w którym najczęściej zaopatruje się w półprodukty - Eko Spiżarnia Gliwice, zapraszamy na  darmową degustację podczas Coffee Break'a! Będą zdrowe ciasta, ciasteczka... Część z nich przygotuje dla Was własnoręcznie, m.in. to właśnie brownie czy [keto bounty] 

Data? 30. października (środa)
Godzina? Zaczynany o 18.00! (czas trwania: 3h)
Będzie się działo - Mateusz Ostręga opowie o coraz to bardziej popularnej diecie ketogenicznej, Sebastian Kilichowski opowie o wpływie światła na zdrowie człowieka, gliwicka kooperatywna "Fundacja na Zielonym" opowie o pozyskiwaniu lokalnej, nieprzetworzonej, zdrowej żywności, natomiast Technolog Żywienia, Joanna Polańczyk opowie o dodatkach "E" w żywności.
Serdecznie zapraszam!
Co najważniejsze - udział w konferencji jest bezpłatny, wystarczy wypełnić formularz i czekać na potwierdzenie :)

*konferencja skierowana jest głównie dla studentów, ale przyjść może każdy - liczy się kolejność zgłoszeń.





*Ciasto wykonane na urodziny znajomego, samochodziki niestety nie są #paleofriendly :D

A tutaj ciasto przygotowane specjalnie na urodziny Pani Skarbnik z organizacji studenckiej - pozdrowienia dla Marysi! <3
**Dolary na środku to jadalny opłatek, zamówiony w Kształt cukru w Gliwicach ;)

1 komentarz

  1. świetnie że jest nowy przepis, wygląda bardzo atrakcyjnie, trzeba przetestować

    OdpowiedzUsuń

TOP