By jedzenie było ciepłe

bemar-nastawny-gn

Branża gastronomiczna w obecnych czasach znajduje się w dość sporym kryzysie. Ograniczenia związane z koronawirusem w bardzo dużym stopniu uderzyły w ta gałąź gospodarki. Przez taki stan rzeczy właściciele lokali zmuszeni są do restrukturyzacji swoich firm, co często oznacza cięcia budżetowe i zwolnienia części załogi. Dodatkowo wzmogła się także konkurencja pomiędzy poszczególnymi lokalami.

Konkurencja niejedno ma imię

Konkurowanie pomiędzy restauracjami i innymi punktami gastronomicznymi może przyjmować różne formy. Jedną z nich jest chociażby konkurowanie ceną produktów; inną stosowanie zróżnicowanego, lepszego od konkurencji menu. Można także konkurować wystrojem i klimatem lokalu, a także jakością obsługi i wyposażenia.

Szczególnie ten ostatni aspekt ma bardzo istotne znaczenie. Lokal, który podaje zimne, przestygnięte dania w krótkim czasie zyska złą renomę i straci klientów. Aby unikać takich sytuacji warto zatem inwestować w wyposażenie, które zniweluje takie ryzyko. Mowa tu przede wszystkim o bemarach gastronomicznych.

Bemar, czyli co to takiego?

Bemar grzewczy (www) jest stosunkowo prostym urządzeniem, w postaci przewoźnego wózka z naczyniami na potrawy, czy też jednostkowego pojemnika na dania, uwzględniającymi system podgrzewania. Dzięki stosowaniu bemarów do restauracji możliwe jest chociażby przygotowanie wszystkich potraw z odpowiednim wyprzedzeniem, a następnie podawanie ich gościom w pożądanej temperaturze, bez ryzyka ich wystygnięcia.

Bemary gastronomiczne zasadniczo dzielą się na dwie grupy – podgrzewane otwartym płomieniem lub też zasilane elektrycznie. Bemary gastronomiczne typu elektrycznego są o wiele bardziej niezawodne i uniwersalne, pozwalając jednocześnie na indywidualne dostosowywanie temperatury do danej potrawy. Bemar do restauracji podgrzewany płomieniem pozwala jednakże na jego stosowanie także tam, gdzie nie ma możliwości korzystania z zasilania elektrycznego, co bardzo dobrze sprawdza się w czasie organizacji imprez plenerowych.