Cenne właściwości nasion Chia

Nasiona chia dla niektórych nadal są tylko ciekawostką kulinarną. Sięga po nie jednak coraz więcej osób dbających o swoje ciało i zdrową dietę. Gdy spojrzy się na zawartość składników odżywczych tych niepozornych nasionek trudno się temu dziwić.

Pochodzenie chia

Choć w Polsce nasiona chia nadal dla niektórych są nowością, to ich cenne właściwości znane są od wieków. Wiadomo, że już rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej dostrzegali prozdrowotne właściwości tej rośliny. Bo chia pochodzi z okolic Meksyku i Gwatemali.

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Są podłużne, niewielkie, do 2mm długości. Najczęściej ich barwa nie jest jednolita, i przyjmuje różne odcienie od bieli, przez szarość, o czerń.

nasiona chia

Co znajdziemy w nasionach chia?

Nasiona chia to prawdziwe bogactwo składników. Zacznijmy od przeciwutleniaczy, czyli składników hamujących procesy starzenia i wpływające dobroczynnie na układ krążenia. To jednak nie wszystko, nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w białko i błonnik. Dlatego polecane są szczególnie w diecie wegetariańskiej.

Na tym jednak nie koniec, w chia znajdziemy również mikroelementy takie jak wapno, fosfor i magnez, oraz witaminy, zwłaszcza te z grupy B, oraz witaminę E uznawana za witaminę młodości. W tych niepozornych nasionach znajdziemy również bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspierają obniżenie poziomu złego cholesterolu w naszej krwi.