Co warto wiedzieć o separatorach tłuszczu?

Zgodnie z przepisami separatory tłuszczu powinny znajdować się we wszystkich zakładach, które w procesie produkcyjnym wytwarzają tłuszcze przedostające się do ścieków. Przedostanie się tłuszczu może bowiem spowodować wiele niepożądanych zjawisk.

Tłuszcz – zagrożenie w ściekach

Tłuszcz w ściekach stanowi prawdziwe zagrożenie. Lekceważenie problemu jest groźne dla środowiska i dla samej kanalizacji. Z racji iż jest lżejszy od wody, szybko osadza się na ściankach rur. Po pewnym czasie rozpoczyna się proces gnilny, który oprócz wydobywania się nieprzyjemnych zapachów powoduje szybszą korozję rur ściekowych. To również poważne zagrożenie dla środowiska.

Separator tłuszczu – jak dobrać?

Aby uniknąć takich problemów, wystarczy zamontować odpowiedni separator tłuszczu. Musi on być dopasowany do potrzeb użytkownika i zakładu produkcyjnego. Dlatego należy brać głównie pod uwagę charakter produkowanych ścieków. Jakimi parametrami kierować się przy wyborze odpowiedniego separatora tłuszczu? Należy brać pod uwagę:

  • temperaturę ścieków;
  • zawartość tłuszczu;
  • dobowy przepływ ścieków;
    Taki separator powinien być zamontowany możliwie jak najbliżej miejsca powstawania zanieczyszczeń.

Aby wybrać odpowiedni separator tłuszczu warto skonsultować jego wybór ze specjalistą w tej dziedzinie. To bardzo istotne, by narzędzie do oczyszczania ścieków posiadało odpowiednie parametry i było zamontowane w sposób prawidłowy.