Czy można samodzielnie przygotować żywność liofilizowaną?

Wiele osób, które korzysta z żywności liofilizowanej, zastanawia się, czy można ją przygotować samodzielnie. Czy jedyną możliwością, by cieszyć się jej walorami jest kupowanie gotowców? Czy może można ją przygotować samodzielnie? A jeśli możliwe jest zrobienie jej w domu, to czy to się w ogóle opłaca?

Można w domu!

Żywność liofilizowaną można przygotować we własnym domu. Jest jednak pewien warunek. Trzeba mieć specjalne urządzenie, czyli liofilizator. To właśnie w nim przeprowadza się najważniejszą część procesu. Bez trudu można przygotować posiłek lub oczyścić owoce, rozłożyć je na tacy. Następnie trzeba go zamrozić w temperaturze minus 50 do minus 80 stopni Celsjusza. To zadanie zdecydowanie przekracza możliwości zwykłej kuchennej zamrażalki. Następnym problemem jest drugi etap, czyli usunięcie z jedzenia wody. Przygotowuje się go w specjalnej maszynie, czyli liofilizatorze. To właśnie w nim obniżane jest ciśnienie oraz równocześnie prowadzony jest proces suszenia. Woda zawarta w żywności podlega sublimacji i jest z niej wyprowadzona i odprowadzona z urządzenia. Proces prowadzi się, aż wilgotność spadnie do wartości z zakresu 2 do 5%. Ostatnim etapem jest pakowanie żywności. Trzeba to zrobić tak, by nie miała ona kontaktu z wilgocią, co w warunkach domowych wcale nie jest łatwe.

Zdecydowanie drożej

Żywność liofilizowana ma bardzo długi termin ważności – www.polarsport.pl/sprzet-turystyczny/camping/liofilizaty.html. Można przygotowywać ją na zapas i zużywać w późniejszym czasie. Trzeba jednak pamiętać, że jej przygotowanie w domu jest też dość drogie. Wymaga specjalistycznego sprzętu, który nie należy do tanich. Oprócz tego trzeba pamiętać, że zajmuje też czas. Łatwo więc podsumować, że inwestycja w takie urządzenia opłaca się, dopiero gdy żywności zużywa się bardzo dużo lub, gdy prowadzi się produkcję żywności i chce się zabezpieczyć jej jak najwięcej.