Czym jest i jakie zastosowanie znajduje tapioka?

Tapioka to roślina, której dobroczynne właściwości w wybranych krajach znane są już od lat. W ostatnim czasie można zaobserwować wzrost zainteresowania rośliną również w Polsce. Jej rosnąca popularność wynika z zawartości w tapioce korzystnych dla zdrowia składników.  

Czym jest tapioka?

Tapioka z planteon.pl to mąka powstająca z manioku. Roślina jest uprawiana przede wszystkim na obszarze Ameryki Południowej i Środkowej. Mączka powstaje w wyniku zmielenia bulw manioku i bogata jest w skrobię. Może ona przybierać również postać płatków oraz drobnych perełek. Jest ona przeznaczona do spożycia jedynie po uprzednim ugotowaniu. Może być również poddawana suszeniu. 

Gdzie znajduje zastosowanie mączka z manioku?

Mączka z manioku jest wykorzystywana jako zagęszczacz sosów, musów, kisieli czy puddingów. Może być ona również wykorzystywana jako zamiennik typowej mąki ziemniaczanej oraz składnik tak zwanej bubble tea. Cechuje się ona neutralnym smakiem i zatem może być dodawana do wielu dań.      

Jakie właściwości posiada mączka z manioku?

Mączka z manioku jest ceniona z uwagi na swój dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Znajdujące się w niej węglowodany są dobrze przyswajalne przez organizm. Należy jednak ograniczać jej spożycie u diabetyków, ponieważ cechuje się wysokim indeksem glikemicznym. Nie zawiera on jednak glutenu więc z powodzeniem może być wykorzystywana podczas przygotowywania dań dla osób zmagających się z celiakią. Mączka z manioku zawiera duże ilości skrobi opornej, która stanowi cenne źródło pożywienia dla dobroczynnej flory bakteryjnej kanonizującej układ pokarmowy. W tapioce znajdują się również cenne składniki w postaci witaminy B6 oraz witaminy A, a także kwasy jednonienasycone, nasycone oraz wielonienasycone, wapń, żelazo, magnez, cynku, fosfor, potas i sód.

W jaki sposób należy przygotować tapiokę?

Sposób przygotowania tapioki zależy od tego w jakiej postaci została zakupiona. Mączkę można wykorzystać bezpośrednio do gotowania. Nie wymaga ona zatem żadnej dodatkowej obróbki. Tapiokę w postaci drobnych perełek należy ugotować w wodzie lub mleku. Jest ona gotowa do spożycia wówczas kiedy drobiny stają się przezroczyste.

Jakie inne zastosowanie ma mączka z manioku?

Mączkę z manioku wykorzystuje się również poza kuchnią. Może ona bowiem stanowić składnik kosmetyków do pielęgnacji ciała. W tym przypadku są one polecane do cery podrażnionej czy zaczerwienionej. Ponadto mączka z manioku może stanowić składnik suplementów diety.