Elektryczne patelnie w gastronomii

patelnia elektryczna3

Jak wybrać dobrą patelnię elektryczną? To bardzo popularne pytanie. Nie jest to wcale takie łatwe, zwłaszcza wtedy, gdy dana osoba nie miała styczności z takim sprzętem. Mechanizm w takich patelniach różni się znacząco od klasycznych urządzeń. Warto sprawdzić, jaki sprzęt najlepiej wybrać.

Rodzaje elektrycznych patelni

Rynek tego typu urządzeń jest dość wąski, lecz można znaleźć kilka typów. Rodzaj będzie ściśle powiązany z kształtem oraz konstrukcją. Elektryczna patelnia gastronomiczna dostępna jest w stylu wok, rondle oraz naleśnikarki. W gastronomii bardzo popularne są prostokątne patelnie z dwoma uchwytami po bokach. Warto kupić głębszą konstrukcję, ponieważ będzie gwarantować sporą uniwersalność oraz idealnie sprawdzi się podczas smażenia na głębszym tłuszczu. Owalne oraz okrągłe kształty są dość uniwersalne zwłaszcza do przygotowywania różnego rodzaju dań z wielu kuchni na świecie. Dominuje trend najpojemniejszych oraz najgłębszych patelni elektrycznych, przeważnie z dwoma uchwytami, a także szklaną pokrywką. Mało można znaleźć takich modeli, które bardzo przypominają klasyczne patelnie.

Niszowe typy patelni elektrycznych

Naleśnikarki także potrafią się od siebie nieco różnić. Bardziej kompaktowa patelnia posiada normalną rączkę, a te bardziej stacjonarne urządzenia umieszczane są na blacie. Dodatkowo po powierzchni rozprowadza się ciasto przy użyciu specjalnej drewnianej łopatki. Warto podkreślić, że na rynku kupić można profesjonalne patelnie elektryczne do zastosowania głównie gastronomicznego (np. takie modele). Są dość drogie, lecz dzięki nim uzyska się dużo większą pojemność, moc oraz wysoką temperaturę. Taki rodzaj sprzętu najczęściej jest przechylny i świetnie poradzi sobie z termiczną obróbką danego produktu spożywczego. Warto podkreślić, że elektryczna patelnia gastronomiczna to absolutna podstawa w każdej restauracji. Dzięki takiemu urządzeniowi można gotować o wiele więcej potraw niż na tradycyjnych patelniach, co przyczyni się w dużym stopniu do podniesienia jakości organizacji pracy.