Jakie funkcje powinna posiadać dobra przemysłowa kuchnia na indukcję?

rib-3535-et-kuchenka-indukcyjna

Gastronomiczna kuchenka indukcyjna coraz częściej wyposażona jest nie tylko w podstawowe funkcje, ale również w zdecydowanie bardziej zaawansowane technologicznie rozwiązania. Niniejszy artykuł to doskonały wybór dla tych osób, które w najbliższym czasie planują zakup nowej kuchenki gastronomicznej i chcą zapoznać się dokładnie z najbardziej przydatnymi funkcjami.

Jakie funkcje dodatkowe są godne uwagi?

Komfort pracy znacząco poprawia sterowanie dotykowe typu slider. Mowa tutaj oczywiście o możliwości oddzielnego sterowania poszczególnymi polami. Przy wielu daniach przydać może się także funkcja booster, dzięki której na określony czas można znacząco zwiększyć moc grzewczą poszczególnych pól. W kuchni dużym zainteresowaniem cieszy się także funkcja pauzy, dzięki której błyskawicznie będzie można zatrzymać odbywające się prace. Nie można zapominać także o funkcji timer, dzięki której można z kolei ustawić czas działania danego pola. Gastronomiczna kuchenka indukcyjna coraz częściej wyposażona jest w zaawansowane programy automatyczne. Przydać może się program rozmrażania, gotowania określonych produktów albo program utrzymywania dań w odpowiednim cieple.

Jakie naczynia można stosować, a które należy omijać szerokim łukiem?

Przemysłowa kuchnia na indukcję wymaga oczywiście zastosowania odpowiednich naczyń. Większość renomowanych producentów oferuje naczynia wykonane z wysokiej jakości stali albo emaliowanego lanego żelaza. Godne polecenia są także naczynia wykonane ze stali nierdzewnej i aluminium. Z praktycznego punktu widzenia najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest postawienie na naczynia, które posiadają stosowne oznaczenia. Przemysłowa kuchnia na indukcję nie radzi sobie z naczyniami ceramicznymi i szklanymi. Uważać należy także na garnki, które wykonane są z brązu i miedzi. Oprócz samego materiału warto zwrócić uwagę na to, czy wybrane naczynia posiadają odpowiednią średnicę zalecaną przez producenta. Problemy mogą pojawić się przede wszystkim przy naczyniach o wypukłym dnie, które dodatkowo posiadają nóżki.