Jakie owoce nadają się do suszenia?

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności – nadają się do tego owoce, które zachowują swój smak i aromat. Suszenie w domu pozwala na zachowanie wartości odżywczych owoców, a przy okazji nie wymaga stosowania konserwantów. Smakują one znacznie lepiej niż te, które można kupić w sklepie.

Które owoce można suszyć?

Wiele owoców można suszyć – najpopularniejsze są jabłka, pomarańcze, morele, śliwki, gruszki, brzoskwinie, winogrona czy banany. Do suszenia nadają się również bardziej egzotyczne owoce jak kiwi czy ananasy, ale także zrywane w przydomowych ogródkach truskawki, jagody, żurawina czy maliny. Nie wszystkie wymienione owoce dobrze smakują po ususzeniu, jednak mogą posłużyć np. do przygotowywania leczniczych naparów czy stać się składnikiem kompotów. 

Zalety suszenia owoców

Suszone owoce (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/bakalie/suszone-owoce) stanowią zdrową i smaczną przekąskę, mogą być dodawane do wypieków, a także musli czy koktajli. Sprawdzają się szczególnie poza sezonem, kiedy świeże owoce są drogie lub trudnodostępne. Suszone owoce są pełne witamin i składników odżywczych, szczególnie jeśli są poddawane obróbce termicznej w warunkach domowych – wówczas nie zawierają żadnych konserwantów. Najbardziej przyjazne dla owoców jest suszenie na słońcu, mimo iż jest to metoda dość pracochłonna. Suszone owoce zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, pektyny, błonnik, wapń, potas czy magnez. Ich spożywanie wspiera układ odpornościowy, pobudza trawienie, reguluję gospodarkę lipidową krwi. Suszone owoce są polecane zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.