Potrawy w roli głównej z parówkami

parówki dla dzieci

Na sklepowych półach dostępnych jest cała masa parówek. Niektórzy nie są zwolennikami tego typu produktów, co wynika z ich niezbyt ciekawego składu. Na szczęście nie dotyczy to wszystkich parówek. Nie brakuje takich, które mają prosty i przyjazny skład, bez niechcianych dodatków. Można wówczas śmiało zjadać parówki na śniadanie, obiad czy kolację.

Parówki w nieco innym wydaniu

Parówki dla dzieci, aby zachęcić je do jedzenia, mogą posłużyć do przygotowania wyśmienitej pizzy na chlebowym spodzie. Mogłoby się wydawać, że jest to coś czasochłonnego, ale nic bardziej mylnego. Przepis jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu. Takie sprawdzają się idealnie w przypadku dzieci, które wygłodniałe czekają na coś smacznego do zjedzenia. Do przygotowania tej potrawy potrzebnych będzie osiem kromek chleba, szklanka startego sera żółtego, trzy parówki, dwie łyżki oliwy, ketchup, oregano.

Wykonanie: z kromek chleba należy odkroić skórki, po czym ułożyć je ciasno obok siebie na natłuszczonej formie do pieczenia. Następnym krokiem jest posypanie spodu chlebowego oregano i skropienie go oliwą. Potem należy ułożyć na wierzchu pokrojone w plasterki parówki i posypać całość serem żółtym. Tak przygotowaną pizzę należy wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piec przez około kwadrans. Na koniec wystarczy posmarować gotową pizzę ketchupem i można zajadać.

Pomysł na: parówki w cieście

Parówki i ciasto to świetne połączenie. Można przygotować smaczną potrawę w swojej kuchni i zaskoczyć domowników. Potrzebne będzie pół szklanki mąki, cztery parówki, jajko, przyprawa do mięsa mielonego, olej, szczypta soli i mielonego pieprzu.

Wykonanie: mąką należy wymieszać z przyprawami, dodać jajko, po czym dolać wody, aż do powstania gęstego i lejącego się ciasta. Następnym krokiem jest rozgrzanie patelni z olejem, a w międzyczasie pokrojenie parówek wzdłuż i obtoczenie ich w mące. Tak przygotowane parówki po kolei należy zanurzać w cieśnie, po czym przekładać na rozgrzaną patelnie i smażyć z obu stron, a do złotego koloru. Taka potrawa idealnie nadaje się na obiad.