W jakich naczyniach podaje się herbatę?

herbata szklanki

Szklanka to naczynie szklane do picia o objętości około 200–250 ml, najczęściej wstępujące w formie cylindra albo lekko stożkowe. Jest to podstawowy element zestawu w każdym domu. Szklanka, nazywana w przeszłości szklanicą lub śklenicą, wykorzystywana była do picia piwa, a w niektórych przypadkach – także wina i miodu. Naczynie to jest znane i stosowane od początku naszej ery. Na przestrzeni wielu lat przybierało różne kształty i formy. W średniowieczu szklankę zdobiono brodawkami i nitkami szklanymi, które nakładało się na zewnętrzna powierzchnię. Natomiast w czasach nowożytnych malowano ją farbami emaliowymi.

W czym współcześnie podaje się herbatę?


Dawniej na eleganckich spotkaniach towarzyskich herbatę podawano w filiżankach z cienkiej, lekkiej porcelany. Porcelana ta podkreślała wspaniały jej smak. Obecnie napar podaje się w szklankach, a nawet w kubkach. Jeżeli odpowiednio dobierzemy ich kształt i rodzaj do serwowanego napoju, to wtedy wzmocni się smak i aromat herbaty. Dotyczy to również wrażeń estetycznych. Eleganckie i wyprofilowane szklanki wyeksponują urok herbaty oraz jej walory zapachowe i smakowe. Tak więc, warto zwracać uwagę na jakość kupowanej do herbaty szklanki.

Czy warto podawać herbatę w szklankach z koszyczkami?


Rynek proponuje konsumentowi ogromny wybór naczyń do herbat. Jednym z nim są szklanki do herbaty z koszyczkami. Powstały one na terenie Niemiec i Rosji już w okresie klasycyzmu. Wówczas wykonywane one były z miedzi lub srebra, czasem ze złota czy cyny. Niestety do dnia dzisiejszego niewiele ich zachowało się. Jednak w internecie możemy znaleźć wiele sklepów, które oferują klientom szklanki z koszyczkiem. Są one bardzo praktyczne, ponieważ metalowcy uchwyt z koszyczkiem umożliwia wypijecie herbaty bez baw o poparzenie dłoni. Tak więc warto podawać gościom herbaty w tego typu szklankach.