Wyjątkowe efekty za przyczyną barwników spożywczych

barwniki do ciast

Tworzenie pięknych i kolorowych tortów to nie tylko domena profesjonalnych cukierni – równie często przygotowywane są w domach przez prawdziwych pasjonatów takich wypieków. Aby uzyskać jak najlepsze efekty stosuje się odpowiednie barwniki spożywcze, dzięki którym każdy deser odznacza się wyjątkowymi kolorami.

Naturalne dodatki nadające intensywny kolor

Barwnik spożywczy najczęściej pozyskuje się z roślin lub w sposób syntetyczny. Jest bezpieczny w stosowaniu, ale należy upewnić się, że jest to produkt certyfikowany, a w stosowanej ilości przestrzegać zaleceń producenta. Ich zaletą jest to, że dzięki nim można uzyskać dowolne, intensywne i żywe kolory deserów stałych jak biszkopty, ciasteczka i inne ciasta praz płynnych, np. kremów czy lukrów. Nie ma właściwie w tej kwestii ograniczeń – zieleń, róż, czerń, błękit, czerwień, a nawet odcienie metaliczne i perłowe.

Jakie barwniki do ciast zastosować?

barwniki spożywcze

Wśród barwników spożywczych znajdziemy w sklepach stacjonarnych i w internecie, np na stronie: https://sklep.polmarkus.com.pl/barwniki-spozywcze produkty w postaci proszku, żelu oraz sprayu. Każde z nich lepiej sprawdzą w innych sytuacjach. Te żelowe najczęściej stosuje się do kremów czy lukrów, ponieważ ogranicza się wtedy dodatek w postaci wody. Barwniki w proszkach należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody, tłuszczu lub alkoholu – taką informację powinien zamieścić producent na opakowaniu. Najlepiej sprawdzą się w przypadku płynnych mas na ciasta i biszkopty. Te w sprayu stosuje się na już przygotowane desery i mogą nadawać metaliczny czy perłowy połysk elementom cukrowej dekoracji, a nawet efekt zamszu.