Z jakiego materiału obieraczki do warzyw?

obieraczka-do-szparagow

Osoby, które chcą usprawnić pracę w kuchni powinny jak najszybciej rozejrzeć się za porządnymi obieraczkami do warzyw. Dzięki akcesoriom tego typu można zaoszczędzić sporo cennego czasu i nerwów. Jest to doskonały wybór dla tych osób, które raz na zawsze chcą zapomnieć o przypadkowych skaleczeniach podczas obierania warzyw i owoców.

Dlaczego warto?

Obieraczka warzyw to bardzo użyteczny i niesłychanie uniwersalny sprzęt, który kosztuje niewiele, dlatego też każdy może pozwolić sobie na jego zakup. Warzywa i owoce jak powszechnie wiadomo mają różne kształty i różny stopień twardości, dlatego też warto postawić na porządną obieraczkę, która poradzi sobie z nimi wszystkimi. Uniwersalny skrobak do warzyw to także olbrzymia oszczędność samych warzyw. Obieraczki zaprojektowane są w taki sposób, aby precyzyjnie oddzielić skórki od warzyw. Dzięki bardzo cienkiemu obieraniu nie marnuje się jedzenia tak samo, jak w przypadku obierania nożem.

obieraczka-do-szparagow

Moda na ceramiczne obieraczki

Ceramiczna obieraczka warzyw doskonale sprawdzi się nie tylko w profesjonalnej gastronomii, ale również w domowej kuchnie. Profesjonalna obieraczka do pomidorów z poprzecznym ceramicznym ostrzem umożliwia precyzyjne obieranie warzy i owoców. Sporą zaletą ceramicznych ostrzy jest to, że nie zachodzą one w reakcje z sokami. Warto wspomnieć także o tym, że nie mają one nawet najmniejszego wpływu na zapach oraz smak obieranych warzyw lub owoców. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że ceramiczne ostrza są nawet o 40% twardsze niż popularne ostrza stalowe. Godne polecenia są obieraczki do pomidorów z lekką i antypoślizgową rączką. Ergonomiczne kształty znacząco ułatwiają i przyśpieszają pracę w kuchni. Godny uwagi jest skrobak do warzyw, który posiada końcówkę do oczkowania. Ceramiczna obieraczka warzyw nie koroduje i charakteryzuje się dużą odpornością na kwasy, tłuszcze oraz sole.