Z jakiego materiału wybrać foremkę do babki?

forma do babki

Babka jest decydowanie jednym z najczęściej pieczonych w polskich domach ciast. Nic więc dziwnego, że oferta foremek jest naprawdę bogata i jest w czym wybierać. Oprócz jednak wielkości czy też kształtów dobra foremka na babke powinna być wykonana z odpowiedniego materiału. Jakiego konkretnie?

Aluminiowa forma na babkę

forma do babki

Zdecydowanie najpopularniejszym rozwiązaniem jest aluminiowa foremka, którą dostać można właściwie w każdym sklepie. Jest ona nie tylko łatwo dostępna, lecz także jest stosunkowo tania. Oprócz tego dobrze rozprowadza ciepło, więc piecze się w niej szybko i wygodnie. Niestety ogromną wadą takiej formy jest fakt, że ciasto bardzo intensywnie do niej przywiera, co rodzi ryzyko jego zniszczenia podczas prób wyjęcia babki z formy.

Silikonowa forma do babki

Ostatnimi czasy coraz popularniejszą foremką do babek jest ta zrobiona z silikonu. Można kupić ją w sklepie Polmarkus. Rzecz jasna jest to wersja droższa, której w zwykłych sklepach próżno szukać. Gdy jednak już się na taki model natrafi, warto się nim zainteresować, ponieważ wykazuje się on naprawdę interesującymi zaletami. Przede wszystkim wspomnieć tu trzeba, że jest to materiał, do którego ciasto po prostu nie przylega. Nie ma więc ryzyka, że zostanie ono uszkodzone podczas wyjmowania go z formy. Co więcej, taką silikonową foremkę bardzo łatwo się myje, a także niezwykle wygodnie przechowuje, ponieważ wystarczy tylko ją zwinąć, aby zajmowała o wiele mniej miejsca niż model aluminiowy. Jest to więc rozwiązanie bardzo wygodne i chętnie wykorzystywane w kuchniach.