Chmeli suneli – niezastąpiona przyprawa w twojej kuchni

Doprawianie potraw to pewna umiejętność, której można się nauczyć. Wystarczy ogólna wiedza na temat przypraw, ale nie tylko kuchni polskiej. Warto kosztować i eksperymentować z przyprawami kuchni innych narodowości. Może odkryjemy taki aromat i smak, który stanie się naszym ulubionym.
Kuchnia gruzińska ma rewelacyjną przyprawę o bardzo różnych zastosowaniach – chmeli suneli.

Miks smaków i zapachów

Chmeli suneli jest połączeniem suszonych i zmielonych ziół. W skład tej mieszanki wchodzą przede wszystkim bazylia, ostra papryka, koper, kolendra, majeranek i szafran. Przyprawa może być też uzupełniona o inne zioła, chociażby liść laurowy, seler, cząber czy miętę.
Prawdziwe bogactwo ziół, których odpowiednie zestawienie daje niesamowity smak i zapach.
Chmeli suneli nie jest ostrą przyprawą. Jest aromatyczna, naturalna i zdrowa. Ma żółtozielonkawą barwę. Można ją samodzielnie przygotować w domu.

chmeli suneli przyprawa
Sprawdź na planteon.pl

Jedna przyprawa wiele zastosowań

Jest to przyprawa, która w kuchni gruzińskiej stosowana jest w zupach, gulaszach, sosach i pastach. Jest chętnie stosowana ze względu na swój aromat i charakterystyczny smak.
Można jej również używać nie tylko do potraw gruzińskich. Przy odrobinie pomysłu poprawi z pewnością smak naszych codziennych dań mięsnych, zup i sosów. Będzie świetna jako marynata do nacierania mięsa na sucho lub w połączeniu z płynnymi składnikami. Nie jest ostra i pikantna więc można ją stosować według uznania.