Frytownica – podstawowe wyposażenie w gastronomii

frytkownica nastawna

O tym sprzęcie z pewnością słyszał każdy. Właściciele miejsc, w których serwuje się obiady, nie wyobrażają sobie, by nie mieć takiego urządzenia w kuchni. Jaki model jest najlepszy? Jak działają frytownice i czy rzeczywiście są one niezastąpione? Na te oraz na wiele więcej podobnych pytań odpowiedzi znajdują się w poniższym tekście.

Nowoczesne wyposażenie kuchni

Trzeba przyznać, że każdy nowoczesny sprzęt przydaje się w kuchniach, które muszą wydać kilkadziesiąt posiłków dziennie. Frytownice gastronomiczne przydają się nie tylko do smażenia frytek, ale również do przygotowania chrupiących ziemniaków, a nawet panierowanych kawałków kurczaka. Dostępne na rynku frytownice gastronomiczne są bardzo do siebie podobne, dlatego też nie zawsze klienci wiedzą, na jaki model najlepiej postawić. Warto więc przed zakupem dowiedzieć się, jakie sprzęty znaleźć można u producentów, którzy oferują najlepszy sprzęt do lokali. Obowiązkowo trzeba przyjrzeć się parametrom poszczególnych frytownic oraz sprawdzić, czy posiadają one niezbędne certyfikaty i atesty.

Co najczęściej wybierają klienci?

Zdecydowana większość właścicieli lokali decyduje się na frytownice gastronomiczne o dużej pojemności. I choć zajmują one trochę więcej miejsca niż np. frytownice jednokomorowe, to jednak trzeba przyznać, że są niezastąpione w porze obiadowej przy serwisie kilkudziesięciu obiadów. Warto więc zwrócić uwagę na to, jak jest zbudowany konkretny sprzęt, jak się nim steruje, jakie ma dodatkowe funkcje itp. Warto postawić na model, który będzie pasował designem do ogólnej aranżacji kuchni, by wszystkie sprzęty ze sobą współgrały.

Ile kosztują frytkownice gastronomiczne?

Frytownice gastronomiczne można kupić już od 800 zł. Za modele od znanych producentów, które doskonale funkcjonują przez wiele lat trzeba niekiedy więcej zapłacić. Jest to urządzenie, które jest banalne w obsłudze, więc z pewnością każdy szybko je rozszyfruje.