Jak przygotować idealne frytki w restauracji?

frytkownica nastawna

W każdym lokalu gastronomicznym odpowiedni sprzęt to podstawa. W restauracjach oraz w barach nie może zabraknąć chrupiących frytek, które tak bardzo uwielbiane są przez dorosłych, jak i dzieci. Niekiedy zamówień jest tak dużo, że trzeba postawić na fachowe sprzęty, które ułatwią pracę kucharzom. Zakup odpowiedniej frytownicy to zdecydowanie podstawa przy wyposażaniu zaplecza gastronomicznego.

Najlepsze frytki

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze frytki wychodzą z frytownic. Jak je zrobić, by były smaczne i chrupiące, gdy trzeba przygotować kilkadziesiąt dań? Zarówno tradycyjne, jak i zakręcone lub belgijskie frytki można przygotować w fachowej frytownicy. Najlepiej znaleźć odpowiedni model, w którym na głębokim oleju wychodzą nie tylko znakomite frytki, ale również złociste ziemniaki. Bardzo często taki sprzęt jest włączony w lokalu przez kilka godzin na dobę, więc jego jakość obowiązkowo musi być na bardzo wysokim poziomie.

Profesjonalne urządzenie

Frytownice gastronomiczne najlepiej kupować w firmach, które specjalizują się w tworzeniu sprzętu dla różnych lokali. Można w takich miejscach kupić całe wyposażenie do kuchni i tym samym uzyskać atrakcyjne rabaty. Na frytownice decyduje się mnóstwo osób, gdyż sprawdzają się one w gastronomii. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by posiadały odpowiednie atesty i certyfikaty oraz stworzone były z dobrych materiałów.

Jak działa frytownica gastronomiczna?

Modele, które można znaleźć obecnie w wielu hurtowniach z pewnością zaskoczą klientów. Ich jakość wykonania jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie, dlatego doskonale sprawdzą się przy częstym użytkowaniu. Wiele modeli frytkownic zostało wyposażonych w dodatkowe elementy oraz nowoczesne rozwiązania, które sprawiają, że można przygotować w nich ziemniaczane dodatki do dań jeszcze szybciej i lepiej.