Jakie właściwości ma agar?

Agar jest bardzo popularną substancją żelującą. Jest on powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, dlatego warto poznać jego właściwości.

Właściwości agaru
Agar ma bardzo korzystne właściwości, dlatego jest tak często stosowany podczas produkcji różnego rodzaju wyrobów w przemyśle spożywczym. Przede wszystkim nie ma żadnego smaku, ani też zapachu. Jest przezroczysty i bardzo wydajny. W swoim składzie zawiera między innymi błonnik oraz nie ma konieczności przechowywania go w lodówce. Tego rodzaju substancja wykorzystywana jest przede wszystkim jako środek żelujący, a także zagęstnik. Z powodzeniem jest używana do przygotowywania takich dań jak sosy, desery, galaretki, kremy, a także dżemy. Agar znajduje zastosowanie również w medycynie jako środek na odchudzanie, ponieważ ma lekkie właściwości przeczyszczające.

Czy agar jest zdrowy?
Z całą pewnością można stwierdzić, że agar jest jednym z najbardziej zdrowych zagęstników, które są wykorzystywane podczas produkcji żywności. Zazwyczaj dodawany jest do potraw w bardzo niewielkich ilościach, ponieważ posiada silne właściwości żelujące. Dodatkowo nie jest wchłaniany przez organizm człowieka, dlatego nie trzeba się w żaden sposób martwić o jego niekorzystne działanie. Agar można nawet używać w domu podczas produkcji dżemów, sosów czy też innych produktów. Na pewno będzie to bardzo dobre rozwiązanie, które warto sprawdzić i zobaczyć, czy jest dla nas odpowiednie.