Krajalnice do chleba – na co zwracać uwagę?

krajalnica-pieczywa-grubosc-kromek-9-mm-zasilanie-230v-mkp-096

Krajalnica do chleba to niezwykle ważne i przydatne w codziennym życiu narzędzie. Często wykorzystywana jest nie tylko w domu, lecz także w sklepach czy też restauracjach. Nic więc dziwnego, że tak często również prywatni konsumenci zastanawiają się nad tym, czym powinna się charakteryzować dobra gastronomiczna krajalnica do chleba. Na co zwracać uwagę podczas jej kupowania?

Z jakiego materiału powinna być wykonana dobra krajalnica?

Zupełnie podstawową sprawą, o której trzeba pomyśleć na samym początku, gdy zechce się nabyć taki rodzaj krajalnicy to, z jakiego powinna być ona wykonana materiału. Jak się bowiem okazuje, na rynku dostępna jest naprawdę zaskakująco duża liczba rozwiązań pod tym względem. Nie da się jednak ukryć, że zdecydowanie najczęściej wybierane są modele plastikowe oraz stalowe.
Modele plastikowe cenione są przede wszystkim za niską cenę, a także niską wagę, więc ewentualne przestawianie nie sprawi nikomu trudności. Niestety liczyć się trzeba z tym, że model plastikowy będzie bardzo mocno podatny na uszkodzenia, a także porysowania. Z tego też powodu bardzo często poleca się kupienie nieco droższej i cięższej, lecz jednocześnie zdecydowanie mocniejszej i trwalszej wersji stalowej.

Zaawansowane parametry techniczne

Oczywiście sama obudowa to jeszcze nie wszystko, czemu warto się przyjrzeć podczas kupowania takiego urządzenia. Oprócz tego warto również wiedzieć, jaka powinna być jego moc czy też rodzaj użytych ostrzy.
Moc krajalnicy do pieczywa będzie miała bezpośrednie przełożenie na to, jak szybko i wygodnie będzie ona kroiła chleb czy też innego rodzaju produkty spożywcze, takie jak np. mięsa. Przyjmuje się, że optymalnym wyborem jest model o mocy około 400 W.
Efektywność krojenia, a co najważniejsze trwałość krajalnicy, to także kwestia użytych w niej ostrzy. Bardzo ważne jest w tym wypadku to, aby przyjrzeć się materiałowi, z którego zostały one wykonane. Poleca się modele tytanowe, które uważane są za najtrwalsze.