W jakie szkło barowe warto zainwestować?

szklanka-do-piwa-0-32-l-pasabahce

Prowadzenie baru lub restauracji każdorazowo wiąże się z koniecznością wyposażenia lokalu w odpowiednie sprzęty oraz akcesoria. Bez cienia wątpliwości jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego jest szkło barowe. Współcześnie producenci zaoferować mogą kilka rodzajów szkła wykorzystywanego w barach oraz restauracjach.

Różnorodne rodzaje szkła

Aktualnie sprzedawcy zaproponować mogą aż kilkadziesiąt odmiennych rodzajów szkła barowego. Oznacza to, że należy zachować dużą ostrożność podczas łączenia różnorodnych napojów ze szkłem. Poniżej przedstawionych zostanie kilka najpopularniejszych rodzajów szkła wykorzystywanego w lokalach gastronomicznych.

Szkło do wina

W przypadku szkła do wina wyróżnić można trzy podstawowe jego rodzaje. Każdy wysokiej jakości lokal gastronomiczny powinien być wyposażony zarówno w kieliszki do wina czerwonego, białego, jak i kieliszki do szampana i win musujących. W przypadku kieliszków do wina czerwonego mamy do czynienia ze szkłem bardzo cienkim. Tego rodzaju kieliszek posiada krótką nóżkę oraz zwężającą się ku górze pękatą czaszę. Jak wyglądają inne rodzaje szkła?

W przypadku kieliszka do wina białego mamy do czynienia ze szkłem kształtem przypominającym tulipana. Również odznacza się on cienkimi szkłem oraz wysoką nóżką. W przypadku kieliszków do szampana i win musujących należy postawić na modele smukłe, wysokie oraz wąskie. Jest to konieczne, aby powstrzymać wino lub szampana przed szybkim wygazowaniem. Oprócz szkła do wina każdy lokal gastronomiczny powinien być wyposażony w odpowiednie naczynia do piwa.

Szkło do piwa

Podobnie jak w przypadku kieliszków do wina współcześnie nabyć można dużą ilość naczyń do piwa. To, na jaki rodzaj naczyń warto się zdecydować, w głównej mierze powinno być uzależnione od piwa serwowanego w lokalu gastronomicznym. Z pewnością najpopularniejszym rozwiązaniem jest klasyczna szklanka do piwa oraz kufel, który cieszy się niesłabnącym uznaniem wśród wszystkich piwoszy. Oprócz klasycznego kufla warto wyposażyć restaurację m.in. w pokale do piwa. Tym, co odróżnia pokal od szklanki jest nóżka u spodu.

https://sklep.technica.pl/kufle-i-pokale